CRIZA DIN GRECIA. ULTIMATUM pentru Atena: Duminică, termenul final pentru prezentarea unei soluţii

Liderii zonei euro au dat Greciei un ultimatum, până duminică, să prezinte soluţii pentru criza datoriilor faţă de creditorii internaţionali.
Sânziana Stancu
07 iul. 2015, 20:48
CRIZA DIN GRECIA. ULTIMATUM pentru Atena: Duminică, termenul final pentru prezentarea unei soluţii

Liderii din zona euro au dat, marţi, un ultimatum Atenei pentru a veni cu o soluţie la criza datoriilor, a anunţat premierul italian Matteo Renzi, potrivit bbc.com.

Renzi a făcut aceste declaraţii după reuniunea de urgenţă a liderilor zonei euro, în cadruzl summit-ului de la Bruxelles. Aceştia i-au cerut Greciei să prezinte un plan nou, după ce un proiect de acest gen a fost respins printr-un referendum de către Grecia.

Atena nu a prezentat însă, la reuniunea de marţi, niciun plan scris, aşa cum i-au cerut liderii europeni, sugerând în schimb câteva schimbări în proiectul iniţial care, în opinia Atenei, ar fi respectat „mandatul referendumului” prin care Grecia refuza să se conformeze cerinţelor creditorilor internaţionali, potrivit bbc.com.

Zona euro a arătat marți „voința politică de a da o nouă șansă Greciei”, a afirmat noul ministru elen de finanțe, Euclid Tsakalotos, la finalul unei reuniuni cu omologii săi, desfășurată la Bruxelles.

În scurte declarații pentru presă, Euclid Tsakalotos s-a referit, de asemenea, la „progresele” din cursul ședinței Eurogrupului la care tocmai asistase, înainte de summitul zonei euro convocat de urgență după referendumul grec asupra planurilor de redresare propuse de creditori.

Întrebat despre faptul că Grecia nu a prezentat oficial noi propuneri pentru un acord cu creditorii în cursul acestei reuniuni, el a subliniat că „este mai complicat decât asta”. „Vom vedea dacă se va întâmpla în această seară sau mâine”, a adăugat el.

„Miniștrii au fost dezamăgiți”, propunerile Atenei „ar fi accelerat lucrurile (…), timpul este și mai scurt ca înainte”, a comentat o sursă europeană, potrivit Agerpres.

Pentru o altă sursă însă, Euclid Tsakalotos, care l-a înlocuit pe controversatul Yanis Varoufakis după demisia sa de luni, a „reușit examenul de prezentare” în fața omologilor săi.

„El a confirmat că Grecia solicită un nou program, pe doi sau trei ani, cum cer germanii”, a adăugat această sursă. Premierul elen, Alexis Tsipras, urma să ofere în cursul summitului mai multe detalii cu privire la reformele acceptate în schimb. Dacă acest plan este acceptat, zona euro ar putea să deblocheze foarte repede un „împrumut punte” (bridge loan) pentru a evita falimentul țării, a precizat sursa.

În acest „scenariu ideal”, liderii zonei euro ar urma să se reunească din nou duminică la Bruxelles, potrivit aceleiași surse.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Condimentul pe care nu e bine să îl consumi vara. Dă o aromă aparte mâncărurilor, dar îți poate face rău
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Șoferii iertați după 72 de ore. Poliția nu mai are dreptul să țină permisul
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Pensii mai mari pentru acești români! Anunțul făcut de ministrul Muncii
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Vestea serii despre Florin Piersic. Îți dau lacrimile
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Trei copii răniți în urma unui accident pe DN 72 în județul Dâmbovița
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!