„Având în vedere înlăturarea cauzelor care au înlăturat imposibilitatea exercitării atribuţiilor de prim-ministru, vă rog să luaţi act, conform legii, de reluarea activităţii mele în Guvern, începând cu data de 9.07.2015, şi de încetare a interimatului în funcţia de prim-ministru, potrivit prevederilor art. 107 alin 3, din teza finală a Constituţiei României, republicată”, se arată în scrisoarea trimisă de Victor Ponta preşedintelui Klaus Iohannis.
Radu Carp, profesor in drept constituţional, a declarat la România TV că preşedintele Klaus Iohannis va trebui, potrivit Constituţiei, să semneze un act privind încetarea interimatului lui Gabriel Oprea.
„Avem o prevedere expresă în Constituţie, articolul 107: în momentul în care premierul îşi reia activitatea în Guvern, interimatul încetează. Sigur că este nevoie de un act care să constate incetarea interimatului, dar nu mai este nevoie de un nou act privind o noua învestire în funcţie„, a explicat Radu Carp.
Potrivit unor surse oficiale citate de România TV, Klaus Iohannis ar urma să semneze, în cursul zilei de miercuri, decretul privind încetarea interimatului astfel încât Victor Ponta să îşi reia joi activitatea în fruntea Guvernului.
Premierul Victor Ponta s-a întors în ţară. Ponta a venit, miercuri dimineaţa, la Palatul Victoria, acesta fiind surprins urcând scările de la Guvern în cârje. Acesta a fost întâmpinat la intrarea în Guvern de către ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi premierul interimar Gabriel Oprea.
Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.
Conducerea PSD a fost preluată interimar de Rovana Plumb, în timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.
În 15 iunie, în ziua în care era operat la clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat să se prezinte în faţa procurorilor DNA pentru a fi audiat, după ce cu zece zile înainte fusese anunţat că este urmărit penal pentru trei infracţiuni, în dosarul lui Dan Şova.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă premierului Victor Ponta, în 5 iunie, că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie.
În 29 iunie, premierul Victor Ponta afirma că în prima zi în care va veni în ţară va merge şi la DNA pentru o nouă audiere în dosarul aflat în fază de urmărire penală, spunând că este posibil ca procurorul să decidă inclusiv control judiciar.
Anterior, deputatul Sebastian Ghiță afirma că procurorii urmăresc să îl determine pe premierul Victor Ponta să demisioneze de la conducerea Guvernului, fiind posibil în acest sens să-l pună sub control judiciar şi să-i interzică să intre în clădirea Guvernului.