Starea de urgență în Tunisia este justificată de teama de noi atentate, susține premierul tunisian Habib Essid. ”Purtăm un război feroce contra terorismului pentru a proteja viețile și proprietățile, pentru a apăra regimul republican, statul civil și instituțiile. Nu am fi fost nevoiți să decretăm starea de urgență dacă nu am fi fost convinși că țara noastră trebuie să facă față planurilor teroriste ce au ca scop destabilizarea ei și că grupările teroriste și de criminalitate planifică și alte operațiuni al căror obiectiv este de a ucide cât mai multe persoane, de a lovi moralul populației și de a paraliza economia națională”, a declarat Essid în plenul parlamentului de la Tunis.
Președintele Béji Caid Essebsi a decretat sâmbătă starea de urgență pe întregul teritoriu al țării pentru 30 de zile, la opt zile după atentatul comis pe o plajă din stațiunea turistică Sousse.
Starea de urgență acordă puteri excepționale forțelor de ordine și permite autorităților să interzică grevele și reuniunile ‘de natură să provoace sau să întrețină dezordinea, să interzică provizoriu ‘desfășurarea de spectacole și magazinele de băuturi alcoolice’ dar și ‘să ia toate măsurile pentru a asigura controlul presei și al publicațiilor’, potrivit Agerpres.
Tunisia s-a aflat deja peste trei ani în stare de urgență, din 14 ianuarie 2011, cu câteva ore înainte de fuga dictatorului Zine El Abidine Ben Ali în urma revoltei care a declanșat ‘Primăvara arabă’, până în martie 2014.
Pentru a preveni infiltrarea teroriștilor dinspre Libia, Tunisia a început ridicarea unei bariere de nisip la granița sa țara vecină. Bariera va avea o înălțime de doi metri și se va întinde pe o lungime de 168 de km din cei 461 de km de frontieră cu Libia.