Operaţia de miercuri a fost în cazul unui cancer de rect – rectul a fost scos în teaca lui şi disecţia s-a făcut de jur împrejur, pentru ca o dată cu rectul să fie scoasă şi tumora. Este o disecţie grea pentru ca teaca să fie păstrată intactă, au explicat medicii, deoarece în jurul rectului sunt nervi care trebuie păstraţi. În cazul cancerului de rect, de câte ori se poate, se încearcă păstrarea traficului pe căi naturale. Chirugia robotică permite mai mult decât chirugia deschisă şi laparoscopică, facilitând păstrarea unui col rectal care să permită păstrarea tranzitului pe căi naturale, scrie tion.ro.
Operaţia a fost efectuată asupra unui pacient de 67 de ani. Robotul, achiziţionat printr-un proiect european, este unic în Europa de Est din punct de vedere al dotărilor. Bineînţeles, există şi alţi roboţi chirurgicali pe bătrânul continent, dar „ediţii” mai vechi. Practic, acest robot are o mai mare fineţe şi acurateţe decât mâna unui chirurg. „Mâna” acestui robot nu tremură, nici în cele mai stresante situaţii. Robotul Da Vinci este un telemanipulator. Chirugul, pe consolă, operează cu ajutorul acestui sistem care are o componentă mecanică, dar şi una informatică extrem de sofisticată şi poate opera un pacient aflat la o anumită distanţă – poate fi la doi metri sau la 11.000 de kilometri. Unele dintre aplicaţiile acestui telemanipulator ar fi chirugie la distanţă, inclusiv aplicaţii militare. Robotul are pentru chirugul de la consolă vedere tridimensională, vizibilitate, detaliile anatomice sunt văzute cu o mai mare acurateţe, disecţia se face cu mai mare fineţe.
„Are instrumente mai versatile decât chirugia laparoscopică, are un cap care reproduce mişcările mâinii umane. Disecţia în spaţii strâmte, exemplu pelvisul, cum ar fi cazul operaţiei de astăzi – rezecţia de rect – se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise făcute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul stă comod pe scaun, priveşte şi vede tridimensional. E de aşteptat ca rezultatul final al operaţiei să fie unul mai bun, mai multă precizie, acurateţe, şanse mai bune postoperatorii”, spune Irinel Popescu, şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.
Cu acest robot se fac operaţii de urologie, dar mai sunt şi alte operaţii care pot fi făcute. Se poate interveni la cancerul de prostată. Operaţiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului pentru că e un spaţiu strâmt şi nervii care asigură funcţia sexuală şi urinară sunt foate sensibili.
Robotul achiziţionat este parte a unui proiect mai mare, în valoare de 4 milioane de euro. Preţul acestuia ajunge la suma de 1,5 milioane de euro. Suma de 4 milioane de euro este destinată pentru întreg proiectul pe cinci ani de zile, pentru toate laboratoarele. Este vorba de un proiect european de cercetare, prin care au fost accesaţi banii.
Citeşte şi Premieră medicală în România. O operaţie dificilă i-a redat unei fetiţe copilăria VIDEO