Stil de viaţă anti-îmbătrânire. Iată cum trebuie să ai grijă de sănătatea ta

Procesul de îmbătrânire este în mod esențial legat și de alimentație, astfel că una dintre cele mai importante schimbări o reprezintă optimizarea nivelului de insulină prin alimentație corectă și exercițiu fizic, afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Iulian Tudor
09 iul. 2015, 11:28
Stil de viaţă anti-îmbătrânire. Iată cum trebuie să ai grijă de sănătatea ta

Menținerea nivelului optim de insulină și leptină se pare că reprezintă cheia spre încetinirea proceselor de îmbătrânire. Consumul de alimente bogate în zahăr este cel mai rapid și sigur mod de a accelera procesele de îmbătrânire din organism, scrie Agerpres.

Studiile arată că o bună strategie anti-îmbătrânire presupune limitarea zaharurilor și aportul alimentar de proteine (carne de pasăre crescută fără hormoni estrogeni, ouă de la aceste păsări, lactate provenite de la animale care pasc libere, pește de captură) și grăsimi nesaturate de bună calitate (ulei de măsline, de cocos, avocado, nuci și alte oleaginoase), dar și o serie alte intervenții simple asupra stilului de viață.

„Chiar dacă urmăm cea mai echilibrată dietă din lume, nevoia organismului de mișcare rămâne o prioritate. De la simplul mers pe jos, urcatul scărilor, înotul și până la programe de antrenament de mare intensitate — toate activitățile fizice au impact pozitiv asupra stării de sănătate. Trebuie evitat statul pe scaun mai mult de o oră, așezatul pe perioade îndelungate este considerat a fi la fel de periculos ca fumatul: generator de cancer pulmonar și de colon”, a declarat Lygia Alexandrescu.

Ea a explicat că nu poate exista sănătate optimă fără abordarea componentelor emoționale ale acesteia.

„Starea noastră emoțională joacă un rol esențial în orice afecțiune a organismului, de la boli de inimă, la artrită și cancer. Un bun management al stresului este un factor esențial ce influențează longevitatea, în mare parte pentru că stresul are un impact direct asupra proceselor inflamatorii, care la rândul lor sunt cauza bolilor cronice cauzatoare de moarte prematură. Meditația, rugăciunea, tehnicile de respirație, suportul social și exercițiul fizic sunt metode la îndemână de menținere a echilibrului emoțional”, a precizat nutriționistul.

De asemenea, un somn de bună calitate ajută la prevenirea îmbolnăvirilor, însă studiile recente îl corelează și cu longevitatea.

„Nu este vorba de ore destule de somn, ci de număr potrivit de ore de somn fiecărui individ. Un studiu efectuat pe o perioadă de 22 de ani și care a urmărit o serie de parametri referitor la somnul a peste 5.000 de subiecți a concluzionat că adulții care au dormit mai mult de opt ore/noapte și cei care au dormit mai puțin de șase ore au un risc mai crescut cu 40% de a dezvolta afecțiuni generatoare de deces prematur”, a susținut specialistul.

Surse bogate de antioxidanți sunt afinele, murele, zmeura, cireșele, merișorul sau fasolea uscată, potrivit nutriționiștilor.

„Important este aportul de astaxanthin, un antioxidant extrem de puternic, găsit din abundență în fructele și legumele cu pigment de culoare închisă. Acizii grași esențiali omega 3 sunt esențiali pentru sănătate mai ales când provin din consumul de pește de captură și nu din suplimentele de sinteză. Uleiul de cocos este recunoscut și el pentru beneficiile sale de a reduce riscul de boală cardiovasculară și Alzheimer”, a spus Lygia Alexandrescu, adăugând că menținerea nivelului optim de vitamina D prin expunere controlată și protejată la soare și aport suplimentar de aceasta poate încetini procesul de îmbătrânire.

Potrivit acesteia, cuvântul ”dietă” vine din limba greacă, unde ‘diaiata’ însemna stil de viață în general și în niciun caz nu se referea numai la nevoile nutriționale sau la obiceiurile alimentare ale oamenilor vremii.

„Termenul se referea de fapt la o serie de aspecte ale vieții: alimentație, ore de odihnă, tipuri de activități desfășurate, habitat, preocupări sociale, etc. De atunci și până în prezent sensul acestui cuvânt cuprinzător s-a redus numai la mod de alimentație sau mai exact la restricții alimentare. Însă o viață de calitate presupune luarea în considerare a mai multor factori care ne afectează starea de sănătate și durata de viață”, a punctat Alexandrescu.

Citeşte şi Semnele îmbătrânirii apar încă de la 25 de ani

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vinete marinate. O rețetă celebră, vedetă în marile restaurante
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'