Sorin Popa a venit joi la DIICOT, fiind citat pentru a da declaraţii în dosarul privind acordarea ilegală de credite, prin care s-ar fi produs băncii un prejudiciul estimat la peste 43 de milioane de euro, surse judiciare declarând că anchetatorii îi aduc la cunoştinţă lui Popa că este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani, informează Mediafax.
Sorin Popa a ajuns la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în jurul orei 08.45, însoţit de avocat, şi la intrare a declarat că este nevinovat.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Sorin Popa că este urmărit penal pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.
Sorin Popa a fost citat la DIICOT şi în 19 mai, când s-au prezentat mai multe persoane pentru a li de aduce la cunoştinţă că sunt urmărite penal în această cauză, însă atunci au fost avocaţii acestuia, care le-au spus procurorilor că fostul vicepreşedinte BRD este în Franţa şi că nu a putut veni.
Directorul BRD Groupe Société Générale, Philippe Lhotte, spunea atunci că sunt vizate dosare vechi pe care le-a adus la cunostinţa anchetatorilor acum trei ani, el declarându-se totuşi suprins de cercetarea în acest dosar a doi directori adjuncţi în funcţie.
„Această anchetă se referă la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinţa organelor de cercetare acum aproape trei ani şi care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD şi Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane în acel moment. Sunt totuşi foarte surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori generali adjuncti în funcţie, împotriva cărora, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere şi în care îmi păstrez toată încrederea. Sunt optimist în privinţa evoluţiei dosarului în ceea ce îi priveşte. BRD va continua să colaboreze cu maximă transparenţă cu autorităţile pentru finalizarea acestui dosar”, arată, într-un comunicat de presă, Philippe Lhotte.
DIICOT a anunţat, în 19 mai, că în dosarul privind acordarea ilegală de credite a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.
Astfel, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru şi Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriela-Ştefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac şi Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.