Cezar Preda a prezentat, pe 27 martie a.c., la Camera Deputaţilor o declaraţie politică în care pledează pentru modificarea Legii electorale şi pentru revenirea la liste până la viitoarele alegeri parlamentare.
Deputatul PDL explică, în declaraţia cu pricina, că „se impune o serie de modificări prin care în lege să fie precizate în mod clar care sunt condiţiile de realizare a unei campanii electorale pentru a evita problema mitei electorale, cât şi în vederea revenirii la modalitatea de alegere a parlamentarilor pe liste”.
În acest sens, Preda face „un apel către colegii parlamentari, mai ales către cei din opoziţie, în vederea mobilizării şi prezentării la lucrările Parlamentului pentru a modifica de urgenţă Legea electorală astfel încât aceasta să-i responsabilizeze pe aleşii poporului”.
„Din punctul meu de vedere, efectele negative ale votului uninominal s-au făcut simţite foarte pronunţat în această legislatură, şi asta pentru că legea în forma actuală a permis ca în Parlamentul României să acceadă oameni de toate felurile, printre care şi oameni iresponsabili sau de o moralitate îndoielnică, care au pus Parlamentul României în situaţii nemaiîntâlnite până acum. Acest fapt a fost posibil pentru că votul uninominal a scos în faţă oameni cu posibilităţi financiare considerabile, care au putut să-şi facă campanie împărţind cadouri cu nemiluita„, susţine Preda.
El precizează că Legea electorală trebuie modificată în cel mai scurt timp posibil: „Să nu mai tergiversăm şi să bâjbâim atât pe subiectul acesta, pentru că românii au nevoie de oameni responsabili să-i reprezinte.”
„Noua Lege electorală, din punctul meu de vedere, trebuie să clarifice ce este permis şi ce nu este permis să facem în campania electorală, ce înseamnă şi ce nu înseamnă mită electorală şi, mai ales, să prevadă sancţiuni drastice pentru toate abaterile de la lege. Propun şi voi susţine reintroducerea votului pe liste, pentru că votul pe popularitate a adus în Parlament tot felul de specimene care ne-au creat probleme şi nouă, în calitate de colegi, dar care au adus mari deservicii şi oamenilor care i-au vota„, conchide Cezar Preda.
Pe 7 martie a.c., preşedintele Traian Băsescu solicita, tot în Parlament, respectarea rezultatelor referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri, dar şi trecerea la votul uninominal pur.
Şeful statului aprecia că votul uninominal compensat creează distorsiuni.
„E o obligaţie morală a majorităţii ca, împreună cu minoritatea din Parlament, să decidă vot uninominal curat, care nu lasă oameni de pe locul trei să ajungă în Parlament, iar oamenii de pe locul unu în colegiu să stea acasă„, a spus la acel moment şeful statului.