Ministerul Justiţiei vrea să construiască două noi penitenciare. Unde se vor afla

Ministerul Justitiei vrea sa faca doua studii de prefezabilitate in vederea construirii a doua penitenciare, unul in comuna Berceni, judetul Prahova si un altul in municipiul Caracal, judetul Olt, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern.
Iulian Tudor
12 iul. 2015, 10:34
Ministerul Justiţiei vrea să construiască două noi penitenciare. Unde se vor afla

Pentru asigurarea misiunii sistemului penitenciar ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detentie si cu asigurarea interventiei recuperative, in conditii care garanteaza respectarea demnitatii umane, facilitand responsabilizarea si reintegrarea in societate a persoanelor private de libertate si contribuind la cresterea gradului de siguranta a comunitatii si mentinerea ordinii publice, consideram ca este oportuna construirea a doua penitenciare noi, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri”, se arata in proiectul de Hotarare de Guvern lansat de Ministerul Justitiei in dezbatere publica, scrie hotnews.ro.

In acest context, Ministerul Justitiei mentioneaza ca, prin Hotararea Guvernului numarul 196/2015, a fost aprobata suplimentarea bugetului institutiei pentru anul 2015 cu doua milioane de lei, pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Potrivit dispozitiilor art. 43 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, prin exceptie de la regula generala in materie, in cazuri temeinic justificate, ordonatorii principali de credite pot efectua cheltuieli pentru achizitionarea si/sau elaborarea studiilor de fezabilitate si a altor studii aferente obiectivelor de investitii, cu aprobarea Guvernului. Astfel, prin prezenta Hotarare a Guvernului se autorizeaza Ministerul Justitiei, pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor, sa efectueze cheltuieli pentru achizitia a doua studii de prefezabilitate destinate construirii a doua penitenciare in Comuna Berceni, judetul Prahova si in Municipiul Caracal, judetul Olt”, se mai arata in proiectul de Hotarare de Guvern.

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca mentinerea si dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar s-a realizat, in principal, prin preluarea unor imobile de la alte institutii, prin construirea de unitati penitenciare noi si prin modernizarea celor existente. Investitiile au fost asigurate din fonduri publice, sumele alocate fiind limitate.

„Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltata inainte de 1989 nu corespunde standardelor prevazute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar romanesc la aceste standarde implica un proces de durata, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant si extrem de ingrijorator il constituie faptul ca Administratia Nationala a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finantelor, un total de 139 hotarari judecatoresti pronuntate impotriva statului roman, al caror obiect il constituie conditiile de detentie. Pana in prezent, statul roman a fost obligat la plata a 1.142.154 euro si 10.000 franci elvetieni„, potrivit unei descrieri a situatiei actuale, prezentata in cadrul proiectului de Hotarare de Guvern.

Majoritatea hotararilor se refera la modul de respectare a drepturilor omului din perspectiva asigurarii conditiilor minime de detentie, in special in ceea ce priveste conditiile de cazare, precizeaza sursa citata.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore