„Statele noastre împărtășesc aceeași opțiune pentru o Europă unită și solidară, o Europă pentru cetățeni. Nu poate exista o Europă divizată între nord și sud, între țările euro și țările non-euro. Împreună suntem mai puternici. România contează pe sprijinul Spaniei pentru desăvârșirea integrării sale europene prin aderarea la Spațiul Schengen și, atunci când condițiile vor fi propice, la zona euro”, a afirmat Klaus Iohannis, la dejunul oficial oferit de regele Felipe al VI-lea și soția sa, regina Letizia, scrie Agerpres.
Şeful statului a subliniat că Spania se bucură de apreciere în rândul românilor.
„Dincolo de distanța geografică, afinitatea românilor față de țara dvs vine din apropierea de limbă, cultură și civilizație, din evoluțiile istorice și valorile comune împărtășite. Imediat după Revoluția din 1989, Spania a sprijinit, pornind de la propria experiență pe calea democrației, aderarea României la NATO și UE, iar poporul român a primit cu gratitudine această susținere. Doresc să salut contribuția majestății sale regele Juan Carlos I la dezvoltarea relației bilaterale și a apropierii dintre noi”, a spus Iohannis.
Regele Felipe al VI-lea a spus, la rândul său, că Spania sprijină intrarea României în Schengen, ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente şi susţinute care au fost depuse în acest sens de către autorităţile române.
„Atât Regina cât şi eu păstrăm amintiri foarte plăcute de la vizita noastră în România, în calitate de Prinţesă şi Prinţ de Asturia, din iulie 2009, în timpul căreia am simţit cordialitatea şi ospitalitatea poporului român, precum şi prietenia prin care sunt legate ţările noastre”, a spus regele Felipe al VI-lea.
Felipe al VI-lea s-a referit şi la sutele de cetăţeni români care s-au stabilit în ultimii ani în Spania, devenind „comunitatea străină cea mai numeroasă” din această ţară. „Prin efortul ei, această comunitate a adus o însemnată contribuţie la dinamismul economiei noastre, fapt care merită să fie pe deplin recunoscut”, a spus regele Spaniei.
De asemenea, regele Spaniei a subliniat că România a avut, totdeauna, în Spania „un aliat ferm în aspiraţiile sale europene şi proatlantice”. „Acum când ambele ţări sunt pe deplin integrate în familia europeană, aspiraţiile noastre trebuie să se îndrepte către apărarea fermă a nu puţinelor interese pe care le împărtăşim. Spania, cum bine ştiţi, sprijină intrarea României în spaţiul Schengen. Este ceea ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente şi susţinute care au fost depuse în acest sens de către autorităţile române, în poziţia de frontieră externă a UE pe care o are România.„, a declarat Felipe al VI-lea.
„Pe de altă parte, Spania împărtăşeşte îngrijorarea României în ceea ce priveşte securitatea şi respectul faţă de dreptul internaţional în zona estică a UE. Ţara mea, ca naţiune prietenă şi aliată, nu poate decât să sprijine vocaţia României de a se transforma într-un pol de stabilitate în regiune. De aceea, Spania a contribuit în ultimele luni la eforturile NATO în vederea întăririi securităţii euroatlantice”, a mai spus el, dând ca exemplu prezenţa fregatei Almirante Juan de Borbon în septembrie 2014 în apele Mării Negre, alături de nave româneşti şi aliate.
La dejunul oficial care a avut loc la Palatul Regal din Madrid au participat oficiali spanioli şi membri ai delegaţiei române.