„E ca de Crăciun în iulie și am fost treji toată noaptea! Vă mulțumim că ați urmărit această călătorie care a durat 9+ ani!’ — scrie agenția spațială americană pe contul său de Twitter.
New Horizons se va afla în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto marți la ora 11:49 GMT. Sonda va rămâne pe pilot automat pentru întâlnirea cu Pluto, urmând ca toate cele șapte instrumente științifice de la bord să culeagă date despre această planetă pitică, precum și despre cele cinci luni cunoscute ale sale. Datele științifice adunate vor fi transmise prin radio spre Pământ în următoarele 16 luni.
PLUTO, sărbătorită de Google cu un logo special pe 14 iulie
Pluto era ultima dintre planetele sistemului solar rămasă neexplorată. Între anii 1960 și 1977 NASA a lansat o serie de misiuni de explorare a tuturor celorlalte planete. După ce în 1992 a fost descoperită așa-numita centură Kuiper (centura de asteroizi și comete ce înconjoară sistemul solar, extinzându-se dincolo de orbita planetei Neptun), plină de obiecte transneptuniene, „fosile vii” ale zorilor sistemului nostru solar, interesul a crescut și NASA a acceptat să trimită o misiune și spre Pluto și anturajul ei de cinci sateliți naturali. Sonda New Horizons îl va studia și pe cel mai mare dintre aceștia, Charon.