„Nu-ţi întoarce spatele”, o campanie care îi încurajează pe românii cu dureri de spate să meargă la medic

O persoană din cinci prezintă dureri de spate cu o durată mai mare de 3 luni. Durerea de spate de tip inflamator afectează peste 3% din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi. În unele cazuri de durere de spate de tip inflamator pot trece şi 10 ani până la un diagnostic corect.
Marilena Vili
14 iul. 2015, 18:13

Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie lansează campania „Nu-ţi întoarce spatele”, o iniţiativă ce are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog.

Liga Profesionistă de Fotbal s-a alăturat campaniei „Nu-ţi întoarce spatele”, astfel că jucătorii de fotbal şi spectatorii vor afla informaţii despre durerea de spate de tip inflamator în cadrul unor meciuri din turul Ligii 1 organizată de L.P.F.

Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundată cu durerea mecanică (asociată eforturilor fizice intense sau traumatismelor) și este considerată ca făcând „parte din viață”. În anumite situații, poate dura chiar 10 ani până când este diagnosticată corect această durere şi este depistată cauza ei.

Afecţiunile care cauzează durerea inflamatorie de spate pot afecta în mod serios viața pacienților, iar activitățile zilnice precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea și, în cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei.

În acest context, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română a Partenerilor Medicali pentru Reumatologie şi Liga Profesionistă de Fotbal lansează iniţiativa „Nu-ţi întoarce spatele”, care are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog.

Campania cuprinde acţiuni care se adresează publicului larg din întreaga ţară, inclusiv publicului prezent la unele meciuri din turul Ligii 1 de fotbal, iniţiativa fiind susţinută şi de fotbalişti din România. De asemenea, campania are şi o pagină web dedicată (pe site-ul www.reumatism.ro), un cont de Facebook (www.facebook.com/NuIntoarceSpatele) şi o aplicaţie web cu ajutorul căreia pot fi verificate simptomele durerilor de spate de tip inflamator.

Citeşte şi Scapă de DUREREA de SPATE cu exerciţiile de yoga

Studiile arată ca 80% dintre adulţi vor suferi de dureri de spate de-a lungul vieţii. În aproximativ 1 din 5 cazuri durerile durează cel puţin 3 luni. Deşi în cele mai multe situaţii este vorba despre dureri de spate de tip mecanic (asociate eforturilor fizice intense sau traumatismelor), aproximativ 3% dintre adulţi suferă de dureri de spate de tip inflamator, de obicei dureri cronice.

Mesajul central al campaniei este că aceste dureri inflamatorii de spate, care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate. Pot fi confundate uşor cu durerile mecanice de spate, ceea ce întarzie recunoaşterea lor corectă şi depistarea cauzei care le produce, de aceea încurajăm publicul larg să acceseze website-ul campaniei sau pagina de Facebook, să completeze chestionarul de evaluare şi, dacă este cazul, să ajungă cât mai repede la un medic reumatolog„, a declarat Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

Durerile inflamatorii de spate afectează prepondernt bărbaţii şi debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani.

Principalele caracteristici sunt:

  • Apariţia progresivă a durerii.
  • Durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus.
  • Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, şi trezeşte bolnavul din somn.
  • Durerea se însoţeşte de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă.

În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament corespunzător sunt esenţiale pentru evoluţia ulterioară a bolii şi pentru creşterea calităţii vieţii pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potenţial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluţiei şi aderenţei la tratament şi o comunicare foarte bună medic-pacient„, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie, secretar general EULAR.

Un sondaj realizat în 2014 în Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie, pe un eşantion de 4000 de pacienţi care suferă de dureri inflamatorii de spate a scos în evidenţă impactul fizic şi emoţional pe care îl au aceste boli.

Citeşte şi Ştiai că folosind o simplă curea poţi scăpa de durerile de spate?

Conform sondajului, cei mai mulţi pacienţi au declarat că durerea de spate îi afectează în fiecare zi (73% în Marea Britanie, 57% în Franţa, 59% în Spania, 46% în Italia) şi că aceasta îi face să se simtă mai în vârstă decât sunt (70% în Marea Britanie, 55% în Franţa, 42% în Spania, 57% în Italia). De asemenea, recunosc că activitatea profesională le-a fost afectată (26% în Franţa, 31% în Marea Britanie, 32% în Spania, 18% în Italia) şi că au fost nevoiţi să îşi ia zile libere din cauza durerilor (de exemplu, în medie 9 zile/an în Marea Britanie).

Durerile de spate se împart în două mari categorii: cele de tip mecanic şi de tip inflamator.

Caracteristici ale durerilor de tip mecanic:

  • Pot apărea la orice vârstă.
  • Se ameliorează la repaos.
  • Pot fi descrise ca „zvâcnitoare” şi „chinuitoare”.
  • Asociate, de obicei, cu loviturile sau eforturile fizice intense.

Caracteristici ale durerilor de tip inflamator:

  • Debutează, de obicei, înainte de 40 de ani.
  • Apariţia progresivă a durerii.
  • Durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaos.
  • Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, şi trezeşte bolnavul din somn.
  • Durerea se însoţeşte de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Cum să îţi îmbunătăţeşti calitatea vieţii când suferi de durere inflamatorie de spate

Viaţa de zi cu zi

  • Atunci când conduci pe distanţe lungi, este indicat să faci opriri regulate pentru a avea ocazia să-ţi întinzi muşchii şi să faci plimbari mici.
  • Evită să cari greutăţi. De exemplu, încearcă să faci cumpărăturile zilnice online pentru a evita să cari pungile grele.
  • Discută cu fizioterapeutul tău sau cu personalul medicat avizat despre exerciţii de întindere şi despre tipuri de suporturi lombare.

La serviciu

  • Informează pe toată lumea (colegii, managerul de resurse umane, angajatorul) despre problemele tale de spate. Angajatorul îţi poate furniza servicii medicale care să te ajute.
  • S-ar putea să trebuiască să iei în considerare reducerea programului de muncă sau să lucrezi de acasă.
  • Solicită o evaluare a locului de munca dacă ai probleme cu mediul în care lucrezi sau cu mobilierul de la birou.
  • Verifică echipamentul sau mobilierul (scaunul) de la locul de muncă şi asigură-te că este potrivit pentru tine.
  • Solicita sfaturi sau orice alte beneficii pe care le poţi primi.

Exerciţii regulate

  • Exerciţiile regulate ameliorează durerea.
  • Discută cu medicul care sunt cele mai potrivite exerciţii pentru tipul şi stadiul bolii.

Călătoriile

  • În cazul în care călătoreşti cu avionul sau parcurgi o distanţă mare cu autobuzul sau trenul, întreabă fizioterapeutul sau medicul care sunt exerciţiile pe care le poţi face stând jos.
  • Dacă este posibil, ridică-te frecvent, întinde-te şi fă câţiva paşi.
  • Ia cu tine mereu prospectul şi reţeta medicamentelor pe care le iei.

Citeşte şi Cum scapi de durerea de spate în 60 de secunde

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Afacerea cu care Florin are mare succes în Romania, după ce a stat 14 ani în Italia. Din ce câștigă bani frumoși astăzi
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
„Trădătorii” de la Pro TV. Va fi un adevărat joc psihologic
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
A MURIT Adrian Postelnicu, viceprimarul comunei Lespezi Avea doar 36 de ani 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
E decis să se retragă din cursa prezidențială. Candidatul care e dispus să cedeze
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București