„Ameninţarea balistică la adresa NATO este în creştere. Numeroase ţări deţin sau încearcă să dobândească tehnologie balistică. Acordul internaţional cu Iranul nu modifică situaţia. Sistemul antirachetă va proteja aliaţii europeni ai NATO de ameninţările balistice, deci este justificat atât timp cât rachetele balistice există şi au capacitatea de a atinge partea europeană a NATO”, a declarat o oficialitate a NATO, sub protecţia anonimatului, pentru Sputnik.
„Scopul este contracararea tuturor ameninţărilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antirachetă nu este antirus. Geografia şi fizica nu permit sistemului NATO să doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite în Polonia şi România”, a mai spus reprezentantul NATO.
Citeşte şi Victor Ponta: „România nu poate fi intimidată de ameninţări. Scutul antirachetă e fundamental”
De când relaţiile dintre Rusia şi comunitatea euroatlantică s-au răcit vizibil, acestea manifestă suspiciuni reciproce, Moscova sugerând tot mai des că vrea ca SUA şi NATO să renunţe la planul de instalare a elementelor antirachetă în Europa, cu atât mi mult cu cât marile puteri au semnat, la începutul săptămânii, acordul nuclear cu Iranul.