Aceşti ochelari inteligenţi reprezintă doar o parte dintr-un proiect mai mare de cercetare pe care o firmă de IT din Baia Mare în colaborare cu Centrul Universitar Baia Mare l-a dezvoltat, de o jumătate de an, cu cel mai mare producător de electrocasnice din lume, potrivit maramedia.ro.
„Este o parte mai mică ce se referă la asistenţa la distanţă, concept care a apărut în contextul globalizării atât industriale cât şi comerciale în care se pune problema mentenanţei şi service-ului echipamentelor aflate la distanţe foarte mari, să zicem şi în altă parte a pământului. În condiţiile acelea, pentru câteva momente de lucru efectiv, omul trebuie să se deplaseze o zi acolo, o zi înapoi. Presupune costuri, timp pierdut şi aşa mai departe, resurse umane irosite. Utilizând echipamentul de genul acestor ochelari, nu mai e nevoie deplasarea pentru intervenţie, se face efectiv mentenanţa echipamentelor la distanţă”, a explicat Oliviu Matei, unul dintre cei care şi-au adus aportul la această inovaţie.
O a doua aplicaţie a ochelarilor inteligenţi trece de la mentenanţa în inginerie la telemedicină.
„Presupune că în orice moment poţi să ai expertiza oricărui medic de oriunde, la locul respectiv. Nu numai în situaţii de urgenţă ci chiar în consultaţii în ambulatoriu”, a mai explicat Oliviu.
CITEŞTE ŞI Doi CLUJENI revoluţionează MEDICINA DENTARĂ: Au inventat un IMPLANT DENTAR unic în lume
Mai mulţi tineri au lucrat aproximativ şase luni pentru a pune la punct softul special pentru aceşti ochelari inteligenţi. Aceştia au încorporată o cameră video care transmite, prin intermediul Internetului, imagini în timp real.
„Sunt nişte ochelari inteligenţi. E ca şi telefonul, are sistem de busolă, de GPS şi cameră. Noi am dezvoltat un soft pentru aceşti ochelari care presupune mentenanţă la distanţă, prin video şi voce”, a spus un alt tânăr implicat în proiect.
„A fost mult de cercetat pentru a dezvolta acest soft. A trebuit să ne luptăm mult ca să îl terminăm dar în cele din rumă a fost ok şi am reuşit. Practic, ochelarii au o cameră video care captează imaginea şi o transmite mai departe spre un utilizator care ne ajută să facem ceva, să preparăm sau altceva”, a spus Vlad.
Un alt proiect la care lucrează acum cei trei tineri va scoate în evidenţă ceasurile şi brăţările inteligente capabile să măsoare pulsul şi să transmită spre exmplu la distanţă date când variaţile de puls sunt neconforme. Ochelarii inteligenţi vor fi prezentaţi, la sfârşitul lunii, la un târg internaţional de invenţii, în Singapore.