Cadrul naţional al calificărilor, modificat de Guvern

Printr-o Hotărâre aprobată în ședința de miercuri, Guvernul a actualizat Cadrul național al calificărilor cu opt niveluri, pe baza cerințelor impuse de piața muncii și de oferta de formare profesională.
Iulian Tudor
15 iul. 2015, 10:34
Cadrul naţional al calificărilor, modificat de Guvern

Actul normativ modifică Hotărârea Guvernului nr. 918/2013, prin care a fost aprobat Cadrul național al calificărilor. Există concordonanță între acesta și Cadrul european de referință, corelându-se astfel sistemele naționale de calificări din spațiul european.

Practic, Cadrul European al Calificărilor Profesionale (EQF) oferă instituțiilor de educație/formare și angajatorilor posibilitatea de a înțelege mai ușor calificările obținute într-o alta țară europeană și de a le transpune în propriul sistem de calificari. EQF își propune să faciliteze mobilitatea și învățarea pe tot parcursul vieții. EQF, preluat și adaptat legislației naționale, reprezintă un cadru care se aplică calificărilor obținute în toate sectoarele și la toate nivelurile de educatie, incluzând educația primară, educația superioară și educația vocațională. Centrul sistemului EQF îl reprezintă cele opt niveluri de calificare – de la educația primară (nivelul 1) până la educația post-universitară (nivelul 8: doctoratul sau echivalentul acestuia).

Actul normativ adoptat astăzi de Guvern include modificări care fac posibil accesul persoanelor care au finalizat învățământul primar, dar nu au finalizat învățământul gimnazial, la obținerea unei calificări de nivelul 1. De asemenea, se introduc actele de calificare eliberate ca urmare a absolvirii programelor de ucenicie la locul de muncă, la nivelul 4 de calificare, pentru adulții care încheie un contract de ucenicie pentru o calificare de acest nivel și care au promovat examenul de absolvire a cursurilor de formare profesională.

În practică, implementarea modificărilor adoptate va permite persoanelor care provin din grupuri vulnerabile precum șomeri pe termen lung, persoane de etnie romă fără studii minime finalizate, deținuți, persoane din comunități izolate, să urmeze cursuri de formare profesională derulate prin organizații care accesează programe finanțate din fonduri europene.

Se urmărește sprijinirea reintegrării unor categorii de persoane în sistemul de educație și formare profesională, pentru a le oferi acces la pregătirea de bază pentru o viitoare meserie. Aceste grupuri țintă sunt constituite din aproximativ 800.000-1.000.000 de fermieri, șomeri pe termen scurt și lung, adulți cu vârsta de peste 40 de ani, cu nivel scăzut de calificare, populația din comunități izolate și tineri în tranziția de la sistemul de învățământ la piața muncii, care nu au absolvit învățământul general și nu pot deține o calificare, precum și aproximativ 400.000 de persoane de etnie romă, fără studii minime finalizate și care nu dețin o calificare.

De asemenea, implementarea modificărilor legislației privind Cadrul național al calificărilor asigură o mai mare transparență a modului de dobândire a calificărilor profesionale, cu efecte asupra liberei circulații a persoanelor, prin facilitarea recunoașterii în statele membre UE a calificărilor dobândite în România.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Alimentul care te ferește de demență. Nu e scump și are numeroase beneficii
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Top recompense pentru aurul olimpic: Hong Kong pe primul loc, urmat de Israel și Serbia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!