Protestatarii au aruncat cu cocktailuri molotov în scutierii mobilizaţi în număr mare pe strazile atenei. Protestul vine după o zi de grevă generală, în care sectorul public a fost practic blocat. Oamenii din piaţa Syntagma se opun vehement trecerii prin Parlament al acordului cu Bruxellesul. Ei sunt revoltaţi de măsurile dure de austeritate pe care Guvernul vrea să le impună pentru a putea primi al treilea împrumut extern.
Pentru a debloca situaţia tensionată din Grecia, Comisia Europeană a propus un împrumut-punte de maximum 7 miliarde de euro, care va fi acordat pe trei luni.
Citeşte şi Alexis Tsipras, declaraţii ŞOCANTE: Am negociat cu CUŢITUL la GÂT
A fost o zi tensionată la Atena. Mii de oameni au ieşit în stradă revoltaţi de măsurile draconice de austeritate cerute de Bruxelles. „Renunţaţi la acord” şi „Nu FMI-ului”, au scandat grecii în faţa Parlamentului şi ministerului de Finanţe de la Atena. Farmaciile au fost închise, spitalele au funcţionat la nivel de avarie, iar haosul a domnit în transporturi.
Tensiune a fost cuvântul de ordine şi în Parlamentul grec, unde acordul cu Bruxellesul şi măsurile dure de austeritate au divizat nu doar aleşii, ci au provocat şi o ruptură în interiorul partidului Syriza, aflat la guvernare. Cu puţin înainte de votul crucial, viceministrul de Finanţe a demisionat.
O precondiţie pentru împrumutul de 86 de miliarde de euro este trecerea prin Parlament a unui set de reforme dure. Creşterea TVA-ului la 23%, creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani, anularea privilegiilor fiscale pentru insule şi reformarea legislaţiei muncii. Cum acordarea unui al treilea împrumut poate dura săptămâni, Comisia Europeană s-a arătat dispusă să dea Greciei un împrumut de urgenţă, de 7 miliarde de euro.
Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Zona Euro: „Comsia, răspunzând la cererea autorităţilor greceşti, a propus Consiliului European să acorde un ajutor pe termen scurt, pe maximum trei luni”.
Mai mult, Comisia mobilizează peste 35 de miliarde de euro, până în 2020, ca să ajute economia greacă să crească. Între timp, Fondul Monetar Internaţional a avertizat, într-un document confidenţial obţinut de presă, că noul credit discutat este insuficient pentru Grecia. Experţii instituţiei au sugerat, printre altele, o reducere a datoriei – variantă pe care liderii europeni o exclud cu vehemenţă. Băncile elene sunt închise de pe 29 iunie şi nu vor fi deschise înainte să fie ratificat noul acord cu creditorii internaţionali.