Analistul american Peter Hannaford, un fost apropiat al administraţiei Ronald Reagan, iar în prezent membru al grupului de politică externă „Committee of the Present Danger” din Statele Unite comentează acest subiect în publicaţia The Washington Times, scrie adevarul.ro.
El este de părere că legea a fost creată sub pretextul preocupării faţă de viaţa privată a cetăţenilor Rusiei, însă în realitate scopul acestei legi este da a pune la dispoziţia guvernului datele despre viaţa privată a cetăţenilor şi de a limita concurenţa din partea companiilor IT internaţionale. Analistul consideră că apariţia acestei legi a fost categoric generată într-o anumită măsură de paranoia, făcând referire la declaraţiile făcute anterior la un post de televiziune de preşedintele rus. Vladimir Putin spunea că „internetul a apărut ca un proiect special al CIA şi continuă să se dezvolte astfel” şi că „în nimic din ceea ce provine de la americani nu trebuie să existe încredere”.
Hannaford aminteşte că legea trebuia să intre în vigoare în luna ianuarie a acestui an, însă apărătorii libertăţii internetului au făcut atâta zgomot, încât aceasta a fost amânată pentru data de 1 septembrie. El menţionează faptul că în Federaţia Rusă există în jur de 75 de milioane de utilizatori de internet asupra cărora se vor răsfrânge prevederile actului normativ.
Citeşte şi Apple face un gest de generozitate pentru grecii aflaţi în criză
În special, vor fi afectaţi ruşii care folosesc servicii online de cumpărare şi rezervare a biletelor, de rezervare a camerelor la hotel sau de primire a vizelor etc. Totodată, autorul articolului face referire la raportul publicat recent de Centrul European pentru Economie Politică Internaţională (ECIPE) în care se prognozează că noua lege va duce la o scădere a PIB-ului Rusiei cu 5,7 miliarde de dolari.