Tratamentul pe care il primesc pacientii diagnosticati cu boli autoimune (poliartrita reumatoida, scleroza multipla) este compus din medicamente cu actiune imunosupresoare care suprima reactiile imunitare ale organismului. Unul dintre cele mai severe efecte secundare este riscul de infectii care sunt mult mai grave decat la o persoana normala si mult mai frecvente, scrie bzi.ro.
„Avem multi pacienti de diferite varste, care sufera de boli cronice reumatologice si neurologice care ajung la spital cu infectii extrem de puternice. Ei urmeaza un tratament de specialitate, dar acest tratament compromite imunitatea generala. Odata afectata imunitatea, sunt distruse toate organele. Acesti pacienti ajung la Spitalul de Boli Infectioase cu infectii foarte grave, uneori imposibil de tratat. Un astfel de pacient are nevoie de un tratament foarte scump. De multe ori, aceste infectii le sunt fatale, indiferent de varsta bolnavului. O banala infectie urinara se poate transforma imediat intr-o infectie extrem de severa. Este o problema foarte grava”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.
Medicii de specialitate au precizat ca exista anumite boli cronice care nu pot fi tinute sub control decat prin inhibarea sistemului imunitar. Din aceasta cauza, pacientii care iau imunosupresoare au un risc crescut de a se imbolnavi. Pacientii care primesc acest tratament ar trebui sa fie monitorizati permanent de medicul reumatolog sau neurolog pentru a evita aparitia unor infectii atat de grave sau chiar decesul.
„Din cauza efectelor secundare care pot fi deosebit de grave, medicii de specialitate trebuie sa monitorizeze frecvent bolnavul. O banala leucograma, analiza care indica starea de imunitate, poate evita astfel de fenomene severe. Asta ar insemna o supraveghere regulata a bolnavilor care primesc terapie imunosupresoare. Aceasta monitorizare este obligatorie. Medicul reumatolog si neurolog este cel care poate interveni pentru a nu se ajunge la astfel de situatii critice pentru pacient”, a afirmat medicul Mihnea Hurmuzache.
Citeşte şi Cum erau trataţi pacienţii în Epoca Medievală: tratament sau tortură?