„Cu un an în urmă am făcut un jurământ că cei responsabili pentru tragedie vor fi pedepsiți. Acestea nu sunt vorbe goale. Ucigașii trebuie să știe că pedeapsa este inevitabilă”, a spus Poroșenko.
O aeronavă Boeing 777 a Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, a fost doborâtă la 17 iulie 2014 cu o rachetă sol-aer de tipul BUK, în zona controlată de rebelii proruși, potrivit proiectului unui raport al anchetatorilor olandezi care a ajuns săptămâna aceasta în presa internațională.
Moscova, suspectată că a furnizat racheta rebelilor, a denunțat aceste scurgeri de informații înaintea publicării raportului, așteptată în toamnă. Olanda este țara care conduce ancheta în acest caz, având în vedere că 198 dintre victimele tragediei erau cetățeni ai acestei țări.
Putin: Un tribunal al ONU în cazul zborului MH17 ar fi „contraproductiv”
O înregistrare video inedită a fost dată publicității vineri de Daily Telegraph din Sydney în care apar rebeli, scotocind printre fragmente de avion fumegânde și rămășițe umane imediat după catastrofă în ziua de 17 iulie 2014. Imaginile arată cum indivizi înarmați inspectează bagaje, lucruri aparținând victimelor, documente, lămurindu-se că este vorba de un avion civil. Înregistrarea montată și dată publicității durează patru minute, iar cea originală are o durată de 17 minute. Se poate auzi cum unul dintre rebeli, pe care mass-media australiene l-au botezat ‘Comandantul’, spune printre înjurături: „Drace, e totuși civil”.
Autoritățile australiene au declarat că vor verifica autenticitatea acestei înregistrări făcută în urmă cu an de rebeli, a spus ministrul australian de externe Julia Bishop. ‘Nu pot confirma autenticitatea acestei înregistrări, dar presupun că ar putea fi parte a anchetei comisiei de investigație din Olanda’, a afirmat șefa diplomației australiene, exprimându-și ‘profunda îngrijorare’ că înregistrarea a fost dată publicității la un an de la dezastru. Australia a pierdut în această tragedie 38 de cetățeni, al căror nume a fost gravat pe un monument dezvelit vineri la Canberra în cadrul unei ceremonii comemorative.
Zborul MH17: Familiile victimelor malaeziene cer să se facă dreptate, după un an de la catastrofă
La bordul avionului malaezian se aflau cetățeni din Olanda, Australia, Malaezia, Marea Britanie, Belgia, Canada, Indonezia, Germania, Noua Zeelandă și Filipine. Malaezia, Olanda și alte țări, printre care și Ucraina, au cerut crearea unui tribunal internațional sub egida ONU, dar această variantă a fost respinsă de Rusia, țară cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate și care dispune de drept de veto. Rusia a calificat propunerea drept ‘contraproductivă’.