Moise Guran a solicitat expres președintelui Klaus Iohannis să promulge noul Cod Fiscal și are una dintre cele mai tranșante opinii privind subiectul, considerând că „nici Codul Fiscal, nici economia nu sunt nici teren de joacă, nici teren de luptă politică. (…) Iohannis trebuie să aleagă interesul românilor. Redeschiderea dezbaterii ar fi o tristă diversiune, cu consecințe urâte asupra economiei”. Din păcate, exact acest lucru s-a întâmplat prin decizia de întoarcere a proiectului în Parlament.
Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, consideră că motivația respingerii Codului Fiscal este una absurdă, în condițiile în care în 2015, Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Luxemburg vor fi singurele state membre ale Uniunii Europene care vor respecta ținta de deficit structural de 1% din PIB, potrivit datelor Eurostat.
În realitate, restul statelor europene, printre care și România, au nevoie de mai multă flexibilitate la nivelul deficitului pentru a se dezvolta economic. De asemenea, Socol consideră că negocierile din 2011-2012 purtate de guvernul PDL de atunci au reprezentat un eșec, fiind sursa criteriului MTO dezavantajos pentru țara noastră și care nu permite dezvoltarea susținută.
De asemenea, un număr mare de consultanți fiscali consideră că retrimiterea Codului Fiscal la Parlament de către Președinte este o decizie proastă. Gabriel Biriș a declarat pentru Hotnews este de părere că este regretabil faptul că “efortul conjugat al specialiștilor din MF dar și din mediul de afaceri de a redacta un Cod fiscal semnificativ mai bun pentru business decât ce avem acum este pus în pericol.”
Gabriel Sincu (Ex. Director Tax Advisory Services pentru EY Romania) consideră că „nepromulgarea Codului Fiscal nu este o veste bună, mediul de afaceri și consultanții depunând un efort considerabil pentru a îmbunătăți un text de lege cu care lucrăm de mai bine de 10 ani”.
Radu Crăciun, BCR, a lăudat planul de relaxare fiscală, considerând că „măsurile preconizate de nou Cod fiscal vor avea un efect benefic pe termen scurt din punctul de vedere al consumului”, iar Adrian Benta a subliniat că noul Cod are „elemente bune care observă o scriere mai echilibrată, mai transparentă și uneori mai la obiect care îl fac mai clar de aplicat”.
Așadar, opinia reprezentanților mediului privat este că răspunsul la o întrebare dificilă precum dacă retrimiterea Codului fiscal în Parlament este o decizie greșita ar trebui să țina cont de ce aduce acesta nou – iar majoritatea argumentelor sunt laudative față de proiectul promovat de Guvern.
Mai mult, unele publicații refuză să își asume un punct de vedere clar cu privire la hotărârea Președintelui de a întoarce Codul Fiscal în Parlament. De exemplu, decizia editorială a ZF (Ziarul Financiar) de a nu promova știrea pe prima pagină, ci undeva în plan secund, este greu de înțeles, ținând cont de importanța subiectului pentru mediul de afaceri și ritmul de dezvoltare economică. De asemenea, Ziarul Bursa nu consideră că subiectul merită să fie prezentat drept știre centrală, plasând-o sub un articol privind ajutorul financiar dat de UE pentru Grecia.
În condițiile în care decizia lui Klaus Iohannis pare a fi una pur politică, fără argumente economice, o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru reexaminarea Codului Fiscal va fi cel mai probabil organizată la sfârşitul lunii august. După readoptare, președintele nu va mai avea oportunitatea respingerii proiectului legislativ.