Din totalul de 159 de centre de plasament analizate, mai mult de jumătate au copii cu vârstă şcolară care nu sunt înscrişi într-o formă de învăţământ. Directorii centrelor spun ca nu ii pot trimite la scoala din cauza problemelor medicale, a lipsei locurilor din gradinite sau chiar din cauza lipsei CNP-ului.
Nici condiţiile de trai nu sunt intotdeauna conform standardelor de igienă. Un alt aspect îngrijorător este starea de sanatate mentala a copiilor. 10% dintre ei au ajuns sa fie internati la psihiatrie numai in ultimul an si jumatate.
Chiar dacă există încă multe probleme, situaţia s-a îmbunătăţit totuşi în ultimii ani.
„Progresul este unic (…) În 2000, România avea 643 de instituţii foarte mari şi sub standardele de calitate în privinţa îngrijirii copilului (…) Aveaţi 110.000 de copii foarte rău îngrijiţi în acele instituţii (…) Astăzi aveţi 184 de instituţii rămase, iar numărul copiilor a scăzut de la 110.000 la 23.000”, a declarat baroneasa Emma Nicholson.
Până în 2020, toate instituţiile de stat în care sunt copii abandonaţi urmează să fie desfiinţate, iar copiii vor fi plasati unor case de tip familial. Auditul serviciilor sociale pentru copii din România a fost realizat de un ONG în 45 de Direcţii Generale de Protecţie a Copilului şi 159 de centre de plasament.