AEP salută promulgarea Legii privind alegerea Parlamentului. Ce modificări s-au adus votului din diaspora

Autoritatea Electorală Permanentă salută promulgarea Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea AEP.
Ionela Marcu
20 iul. 2015, 16:31
AEP salută promulgarea Legii privind alegerea Parlamentului. Ce modificări s-au adus votului din diaspora

„Este pentru prima dată când Autoritatea este menționată în mod expres în titlul unei legi, ceea ce reprezintă o recunoaștere a rolului esențial al acestei instituții în materie de management electoral”, afirmă președintele AEP, Ana Maria Pătru, într-un comunicat de presă

În opinia sa, în 2015 s-au realizat „pași importanți” în ceea ce privește reforma electorală, prin modificarea principalelor acte normative din domeniu, scrie Agerpres.

Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente modifică regulile de alegere a senatorilor și deputaților și, totodată, conferă AEP atribuții sporite atât în perioadele electorale, cât și în cele dintre alegeri.

Cea mai importantă modificare a actului normativ este aceea că senatorii și deputații vor fi aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale.

De asemenea, Legea introduce o facilitate specială pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în altă țară: vor fi organizate secții de votare și în localitățile unde își au domiciliul sau reședința cel puțin 100 de alegători români, potrivit Registrului electoral.

„Tot ceea ce trebuie să facă alegătorii români din afara țării este să se înscrie în Registrul electoral, cu adresa din străinătate, printr-o cerere scrisă adresată AEP începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen și până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale”, se mai arată în comunicatul citat.

Citeşte şi: Legea alegerilor parlamentare, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Potrivit noii legi, Autoritatea Electorală Permanentă va fi cea care va comunica Ministerului Afacerilor Externe localitățile din străinătate în care trebuie să fie înființate secții de votare, precum și numărul acestora și va stabili, prin hotărâre, sediile secțiilor de votare, cu avizul MAE.

O altă noutate a noului act normativ o reprezintă înființarea Corpului experților electorali.

„Este vorba despre o bază de date ce cuprinde persoanele care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de Autoritatea Electorală Permanentă. Admiterea în corpul experților electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de AEP”, se precizează în comunicat.

Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților vor fi primele alegeri parlamentare la care se va aplica sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, atât în secțiile de votare din țară, cât și la cele din străinătate.

Acest sistem va funcționa potrivit prevederilor Legii nr. 115/ 2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale și va fi folosit în premieră la alegerile locale din iunie 2016.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele de promulgare a mai multor acte normative, printre care Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Clădirea impresionantă, ridicată pe locul unei foste mănăstiri. Milioane de români au trecut pe lângă ea fără să știe
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Acuzații de nepotism și replici dure între Ana Maria Gavrilă și Florin Roman în Camera Deputaților
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol