Eugen Teodorovici a precizat că o decizie finală în privința noului Cod fiscal nu va fi luată în ședința de Guvern de miercuri.
„Noi stăm și analizăm propunerile venite din partea Președinției vizavi de retrimiterea Codului fiscal la Parlament și, repet, nu văd cum Codul fiscal să arate în sensul de a scoate măsuri din el, pentru că orice am scoate tot nu ne încadrăm în deficitul de 1,2%. Nu s-a decis, încă o dată, discutăm și vedem care este cel mai bun mecanism. (…) Deci noi discutăm la Guvern, dar nu luăm mâine (miercuri — n.r.) o decizie în ședința de Guvern vizavi de forma în care Codul fiscal va trece, să spunem, prin Parlament sau Guvern„, a precizat ministrul Finanțelor Publice, marți, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă se va merge pe reducerea TVA de la 1 ianuarie, Teodorovici a spus: „Acest lucru este sigur, avem 19% la TVA de la 1 ianuarie, cel târziu, eu am și anunțat că este posibil ca o astfel de măsură să fie aplicată chiar puțin mai devreme”.
Potrivit lui Teodorovici, „orice măsură se scoate din Codul fiscal, impactul pe deficit este același”.
„Adică tot se depășește de 1,2% (deficit, ținta de MTO — n.r.). Deci, va rămâne la fel. Da, categoric va rămâne la fel. Și eventual unele măsuri devansate ca și aplicare. (…) Sau oricare dintre celelalte măsuri, mai mici, ca și impact, dacă le-am scoate din Codul fiscal, la fel, desigur că rămâne TVA care are cel mai mare impact, tot se depășește cu 1,2%. Deci, discuția aceasta cu reîntoarcerea în Parlament este o discuție artificială, creată, sigur, eventual, doar pe motive politice”, a spus ministrul, citat de Agerpres.
Despre faptul că deficitul ar depăși cu mult limita asumată de România în condițiile impactului bugetar generat de aplicarea prevederilor noului Cod fiscal, Teodorovici a arătat: „România nu avea o datorie publică atât de ridicată, încât să fie obligată la un deficit atât de scăzut. Mai mult, Parlamentul a votat Codul fiscal, care, la fel, e un proiect de lege. După cum știți foarte bine, noi avem 3% la care trebuie să ne raportăm foarte clar prin Tratatul de la Maastricht. Cu toate acestea, sunt foarte multe state europene care au depășit acest nivel și întrebarea se pune: de ce România trebuie să rămână într-un astfel de nivel? De ce acum, când avem o situație macroeconomică extrem de bună, cea mai bună după Revoluție”.
Teodorovici a precizat că actuala guvernare menține un deficit de sub 3%. „Încercăm, prin modul în care facem bugetul pe 2016, la a avea un deficit cât mai aproape de 1,2% asumat în 2010. (…) Guvernul este interesat de a aplica politici și măsuri fiscale cât mai bune. (…) Nu putem să rămânem ancorați într-un angajament de acest fel, în timp ce alte state membre cu un deficit foarte mare se finanțează, se dezvoltă, iar noi ca țară să păstrăm, din păcate, sau chiar să majorăm distanța dintre noi și ceilalți din punct de vedere economic”, a susținut ministrul.