Decizii importante pentru anumite categorii de pensionari. Anunţul vine de la Cotroceni. Cine este vizat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar şi a Legii privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.
Romania TV
21 iul. 2015, 10:57
Decizii importante pentru anumite categorii de pensionari. Anunţul vine de la Cotroceni. Cine este vizat

Pensiile funcţionarilor parlamentari şi ale personalului diplomatic vor reprezenta 80% din media veniturilor din ultimul an dinainte de pensionare. Condiţia este, însă, să aibă vechime în Parlament de 14 ani, respectiv 18 ani în Corpul Diplomatic şi consular al României.

„La împlinirea vârstei de pensionare, funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimii 12 luni înainte de data pensionării. Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcţiei deţinute sau al funcţiei asimilate, după caz”, se arată în proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD.

De asemenea, angajaţii cu vechime mai mare de 14 ani ar urma să primească în plus 1% din venitul mediu calculat pentru fiecare an suplimentar.

Proiectul de lege mai prevede că funcţionarii publici parlamentari şi asimilaţi acestora, pensionari la data de 31 august 2010, ale căror pensii au fost diminuate, precum şi cei pensionaţi după această dată, beneficiază de drepturile stabilite prin acest proiect legislativ.

 Pe 30 iunie, propunerea legislativă privind acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic și consular a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, după ce, cu o zi înainte, fusese aprobată de Senat.

Proiectul de lege prevede acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic și consular dacă îndeplinesc condițiile cumulative de pensionare — vârsta și stagiul complet de cotizare prevăzute în sistemul public de pensii, precum și vechime efectivă în diplomație de cel puțin 15 ani, respectiv vechimea în activitatea de comerț exterior și cooperare economică internațională.

Potrivit raportului comisiei, membrii corpului diplomatic și consular al României cu o vechime de cel puțin 15 ani în MAE și personalul încadrat pe funcții de execuție se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate în administrația centrală a MAE, înainte de data pensionării.

De prevederile actului normativ beneficiază și membrii corpului diplomatic și consular, precum și personalul încadrat în funcții de execuție specifice cu o vechime de 12 — 15 ani. În acest caz, cuantumul pensiei va fi micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în MAE.

De asemenea, membrii corpului diplomatic și consular care îndeplinesc condițiile de vechime în MAE se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu chiar dacă la data pensionării au altă ocupație. În acest caz pensia se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție avută la data încetării activității în administrația centrală a MAE, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute la data încetării activității.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu toți românii care au rate și credite. Veștile sunt excelente de la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Reiffeissen și CEC Bank. IFN-urile nu mai au voie să facă așa ceva. Milioane de clienți respiră ușurați
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Acțiunile Crowdstrike scad cu aproape 15% după o eroare de securitate care a provocat haos global
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'