Tunisia introduce pedeapsa cu moartea pentru infracţiuni teroriste

Parlamentul tunisian a adoptat joi o serie de articole ale noii legi ''antiteroriste' ce prevede sancțiuni ce pot merge până la pedeapsa cu moartea, în pofida criticilor organizațiilor neguvernamentale și a unui moratoriu privind execuțiile, relatează AFP, citată de Agerpres.
Filip Stan
23 iul. 2015, 15:45
Tunisia introduce pedeapsa cu moartea pentru infracţiuni teroriste

Deputații tunisieni au examinat începând de miercuri 33 din cele 139 de articole ale acestui proiect de lege. Trei dintre ele ce prevăd pedeapsa capitală au fost adoptate.

Potrivit articolului 26 din acest text așteptat luni de zile în contextul unor atacuri sângeroase revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), ‘este pedepsit cu moartea oricine comite o crimă cu bună știință împotriva unei persoane care beneficiază de protecție internațională’.

Articolul 27 prevede aceeași pedeapsă în caz de luare de ostatici sau sechestrare soldate cu victime. Articolul 28 prevede pedeapsa cu moartea ‘pentru oricine comite deliberat, în cadrul unei crime teroriste, o infracțiune de viol’.

Parlamentarii au adoptat aceste articole în pofida apelurilor apărătorilor drepturilor omului și ale ONG-urilor, între care Amnesty International și Human Rights Watch, la abolirea pedepsei cu moartea în Tunisia.

Sana Mersni, deputată a partidului islamist Ennahda, care în calitate de raportor a rezumat dezbaterea pe această problemă, a notat miercuri că opozanții pedepsei capitale au criticat caracterul non-disuasiv pentru ‘teroriști care caută să moară pentru a ajunge în rai’.

Tunisia a procedat 135 de execuții după proclamarea independenței țării (1956), dintre care 129 în timpul regimului președintelui Habib Bourguiba. Nicio execuție nu a mai avut loc din 1991 în Tunisia.

Proiectul legii antiteroriste, ce urmează să fie adoptat vineri, este menit să înlocuiască o lege din 2003, adoptată în timpul dictaturii lui Zine El Abidine Ben Ali și larg utilizată, potrivit apărătorilor drepturilor omului, pentru a reprima opoziția, în special partidul Ennahda, interzis în acea perioadă, potrivit Agerpres.

Parlamentul tunisian a început miercuri trei zile de dezbateri asupra proiectului unei legi antiteroriste pentru consolidarea prerogativelor autorităților în fața amenințării jihadiste, după atacurile soldate cu zeci de victime, în majoritate turiști străini, la Muzeul Bardo din Tunis și în stațiunea Sousse, atentate revendicate de gruparea Statul Islamic.

Tunisia a fost considerată un model de tranziție democratică reușită în lumea arabă după revoluția din ianuarie 2011, dar se confruntă în prezent cu o amenințare jihadistă în creștere și cu tensiuni socio-economice tot mai acute.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Bancnotele româneşti din 1999 care se vând acum cu zeci de mii de lei. Verifică seria şi vezi dacă ai o mică avere în casă!
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai