Propunerea unui lider PPMT: Universitate de medicină şi SPITAL în care să se folosească limba maghiară

Vicepreşedintele PPMT Zakariás Zoltán a propus, la Băile Tuşnad, organizarea unei dezbateri publice privind înfiinţarea în Transilvania a unei universităţi de medicină şi farmacie şi a unui spital privat, unde să se folosească limba maghiară, iar banii să fie asiguraţi de Guvernul de la Budapesta.
Ionela Marcu
24 iul. 2015, 07:50
Propunerea unui lider PPMT: Universitate de medicină şi SPITAL în care să se folosească limba maghiară

Profesorii de la Departamentul maghiar al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi reprezentanţi ai organizaţiilor civile au dezbătut, joi, la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad, problema înfiinţării unei linii maghiare separate în cadrul instituţiei de învăţământ superior.

Cei mai mulţi dintre aceştia au spus că „soarta educaţiei medicale” în limba maghiară la UMF Târgu Mureş are un viitor „sinistru”.

„Deşi Legea învăţământului stipulează în mod foarte concret faptul că linia separată maghiară ar fi trebuit să se înfiinţeze la şase luni după adoptarea legii, în 2011, în momentul de faţă, printr-un ping-pong între trei organisme: conducerea UMF, comisia de acreditare, respectiv Ministerul Sănătăţii, această lege nu este pusă în practică”, a spus Zakariás Zoltán, vicepreşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), scrie Mediafax.

În aceste condiţii, susţine Zakariás Zoltán a apărut „idea unor alternative” – o universitate separată de medicină şi farmacie în limba maghiară, finanţată de statul ungar, un spital privat şi clinici care să deservească această universitate.

„Din păcate, unii văd foarte sinistru soarta educaţiei medicale de la UMF. Timpul trece, nu este asigurată continuitatea cadrelor didactice şi din acest motiv în unele capete s-a ivit idea unor alternative. Logic, dacă nu este o perspectivă pentru rezolvarea acestei probleme, atunci, la nivel de discuţii, deocamdată, să fie o universitate separată de medicină, finanţată de către statul maghiar, cum este şi Universitatea Sapienţia. În acest context, normal că se iveşte şi problematica bazei spitaliceşti şi a clinicilor care trebuie să deservească această universitate şi, în acest context, poate să apară şi problema înfiinţării unui spital particular, normal, finanţat de către Guvernul ungar”, a mai spus Zakariás Zoltán.

Vicepreşedintele PPMT a explicat că, în urmă cu câteva săptămâni, în presă a apărut o iniţiativă a Episcopiei Reformate din Oradea privind înfiinţarea unui spital, pentru a asigura pacienţilor, în special cazuri sociale din mediul rural, servicii medicale în limba maternă.

În acest sens au fost demarate discuţii cu factori guvernamentali din Ungaria pentru înfiinţarea acestui spital, care se interconectează şi cu problema Universităţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară”, a precizat Zakariás.

El a propus o dezbatere publică pe acest subiect, în care factorii de decizie, cei politici, civili şi profesionali să îşi prezinte punctele de vedere, iar în urma acesteia ar urma să rezulte o concluzie în privinţa asigurării „educaţiei medicale în limba maghiară”, a bazei spitaliceşti şi a unei „baze medicale pentru pacienţii maghiari din Transilvania, unde este contactul pacienţilor cu medici mAghiari să fie asigurat în limba maternă”.

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, când prim-ministru era Mihai Răzvan Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea. Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Carburanții au înregistrat o nouă ieftinire. Cât costă un litru de benzină?
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani a murit, fata și-a pierdut un picior. La volan era un adolescent de 16 ani
substantial.ro
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!