Premierul a discutat mai mult de jumătate de oră cu ministrul demisionar Laszlo Borbely, dar şi cu şefii instituţiilor din subordinea Ministerului Mediului, care veniseră convocaţi de Borbely pentru a-şi lua rămas bun.
La finalul discuţiilor, premierul i-a mulţumit predecesorului său, amintind că se cunosc de foarte mulţi ani, şi a mărturisit că demisia lui Borbely este şi pentru el „un moment delicat”.
„De domnul Borbely mă leagă o camaraderie veche. Ne ştim de ani buni, dealtfel în 1998 eram amândoi secretari de stat. Îi mulţumesc public pentru eforturile pe care le-a făcut ca ministru al mediului. Sper să am un mandat cât mai scurt aici. Săptămâna viitoare sper că vom avea numele viitorului titular al portofoliului, şi lucrul acesta l-am transmis şi domnului Borbely, având în vedere calitatea sa de vicepreşedinte al UDMR„, a spus Ungureanu.
Întrebat dacă în timpul interimatul – pe care, pentru buna funcţionare a ministerului şi pentru continuitate, şi-l doreşte scurt – va lua vreo decizie în cazul unor chestiuni importante privind proiectul Roşia Montană sau exploatarea gazelor de şist, premierul a răspuns că nu.
„Despre Roşia Montană, nu este cazul să discutăm acum„, a spus Ungureanu.
În ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist, premierul a arătat proiectele Chevron se află într-o fază incipientă – aceea de prospecţiuni, în care nu este nevoie de aviz de mediu. „În momentul de faţă nu este necesar niciun aviz de mediu, pentru că deocamdată suntem în faza de prospectare„, a precizat Ungureanu.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a preluat mandatul de ministru al Mediului după ce Laszlo Borbely şi-a dat demisia, urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală a lui.
Laszlo Borbely a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că şi-a dat demisia de la conducerea Ministerului Mediului, deşi nu are motiv, precizând că a transmis această decizie premierului, dar şi preşedintelui, cu care a avut o întâlnire.
Ministrul demisionar al Mediului a declarat că a aflat din presă de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind solicitarea de declanşare a procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală şi imediat a decis să demisioneze. Borbely a subliniat că refuză cu tărie orice fel de acuzaţie pe care o consideră nefondată şi că speră să îşi poată dovedi nevinovăţia.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretele prin care se ia act de demisia de la şefia Ministerului Mediului a lui Laszlo Borbely şi prin care funcţia este preluată, interimar, de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.
Procurorul general al României a înaintat, miercuri, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, sesizarea procurorilor anticorupţie privindu-l pe Laszlo Borbely.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Daniel Buda a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că solicitarea privind începerea urmăririi penale a lui Borbely va fi discutată în prima şedinţă a Comisiei, care va avea loc marţi, iar acesta a fost invitat să participe.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că Laszlo Borbely a dovedit, în urma demisiei din funcţia de ministru, că este un om „de caracter”, care nu se ţine de funcţie şi pentru care onoarea este mai importantă decât funcţia din Executiv, adăugând că el are în continuare încredere în Borbely.
El a precizat că UDMR va găsi „foarte repede” un înlocuitor pentru Borbely la Ministerul Mediului.
„Probabil la începutul săptămânii viitoare vom nominaliza un nou ministru al Mediului şi mergem mai departe”, a spus Kelemen Hunor.