Canicula face victime în România. Peste 3.700 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, 7 oameni morţi

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov (SABIF) a înregistrat, în total, 3.782 de cazuri, de vineri, de la ora 8,00, până luni la ora 8,00, dintre care 1.944 au fost urgențe de cod galben și cod roșu.
Roxana Gagiu
27 iul. 2015, 17:18
Canicula face victime în România. Peste 3.700 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, 7 oameni morţi

Canicula face noi victime printre românii care nu se protejează de soare. Recent, un bătrân din Suceava a murit pe stradă, iar bilanţul este unul cutremurător. Până acum, cel puţin şapte persoane au decedat din cauza temperaturilor ridicate.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov (SABIF), a declarat că în doar trei zile 3.782 de oameni au cerut ajutor medicilor din cauza căldurii. Dintre cele peste 1.900 de urgențe de cod galben și cod roșu înregistrate în cele trei zile, 272 au fost semnalate în locuri publice, iar, dintre acestea din urmă, 69 au fost lipotimii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vinerea trecută, o serie de avertizări de caniculă.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO: Temperaturi SUFOCANTE pentru încă două săptămâni

Un bărbat a murit în Suceava după ce a mers mai mulţi kilometri prin soare. Omul nu era cunoscut cu afecţiuni cronice, dar căldura şi soarele puternic l-au răpus.  Dumitru Serafim, în vârstă de 78 de ani, din Rădăuţi, a căzut pe stadă, sâmbătă dimineaţă, din cauza căldurii şi nu a mai putut fi resuscitat. Peste 20 de suceveni au solicitat ajutor la Ambulanţă după ce li s-a făcut rău din cauza căldurii. Medicii suceveni au tratat leşinuri şi lipotimii, un infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale şi crize de hipertensiune, toate cauzate de caniculă.

De asemenea, în cursul zilei de miercuri, Ionel Daraban, în vârstă de 41 de ani, a căzut pe stradă, tot în Suceava. Rezultatele necropsiei au confirmat că bărbatul a murit de insuficienţă cardio-respiratorie acută din cauza căldurii.

Citeşte şi PUHOI de TURIŞTI la MARE. Radiaţii periculoase pun în pericol viaţa celor de pe litoral VIDEO

Un tânăr de 23 de ani care lucra pe santierul drumului judetean Baia Sprie–Barsana a suferit un stop cardio-respirator si nu a mai putut fi readus la viaţă prin manevrele de resuscitare. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures au mers la fata locului si au deschis o ancheta. Vineri, un bărbat din judeţul Brăila a căzut şi el secerat de căldura sufocantă şi şi-a pierdut viaţa.

Un alt bărbat în vârstă de 64 de ani a fost ucis de canicula in satul Filipesti, comuna Sudila-Gaiseanca. Barbatul, cunoscut cu probleme cardiace,  a cazut pe strada, in timp ce se intorcea de la magazin.

Pentru a se evita situaţiile de acest gen, reprezentanţii serviciului de urgenţă au făcut o serie de recomandări. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat, cum ar fi magazine, spaţii publice.

Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00. Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Beţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe. Mâncaţi fructe şi legume sau iaurt. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină, cum ar fi cafea, ceai, cola. Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool, inclusiv bere pentru că vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei„, se precizează în comunicatul de presă al ISU Suceava.  

Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme.

MS subliniază într-un comunicat că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute.

Medicii sfătuiesc populația să consume în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă.

„Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală”, se precizează în comunicatul de presă.

SITUAŢIE CRITICĂ în mai multe localităţi din ţară. Oamenii au rămas fără apă potabilă din cauza caniculei

MS arată că, dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate„, recomandă MS.

Valul de căldură care a pus stăpânire pe ţara noastră ne va mai da bătăi de cap pentru încă două săptămâni.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'