Întrebat de moderator cum comentează manifestările premierului ungar, Viktor Orban, care a participat la un eveniment politic în România şi, în acest context, premierul român a afirmat că a apreciat favorabil, în ceea ce-l priveşte, declaraţiile omologului său de la Budapesta.
„Domnul Viktor Orban mi-a făcut un compliment, mi-a zis că până în 2012 se înţelegea foarte bine cu Guvernul din România şi din 2012, nu.
Eu am luat-o ca un compliment, pentru că mie mi se pare că atitudinile domniei-sale, nu ca prim-ministru – dacă am vreo problemă ca prim-ministru, discutăm noi – ci ca lider politic sunt atitudini jignitoare la adresa României şi atitudini inacceptabile din punct de vedere politic între două ţări vecine şi prietene”, a spus Ponta.
Şeful Guvernului a precizat la Antena 3 că nu vrea să răspundă la provocări şi să „pună gaz pe foc”, dar consideră că premierul ungar are un comportament „nu doar ofensator, ci şi provocator”.
Victor Ponta a afirmat că cetăţenii României nu vor mai accepta un guvern cu care Viktor Orban să se înţeleagă bine.
Citeşte şi: Victor Ponta: În 2016 nu mai candidez pentru funcţia de prim ministru
Premierul român a amintit că şi el a fost în Ungaria, la o reuniune politică, dar şi-a arătat respect faţă de vecinii României.
El consideră că premierul Ungariei are asemenea manifestări pentru că sunt politicieni români cu care acesta este coleg în Partidul Popular European care îl laudă, scrie Mediafax.
„Doamna Macovei şi domnul Laszlo Tokes sunt cei care îi cântă în strună lui Orban, dar mai există şi alţi cetăţeni. Întrebaţi-l pe Blaga ce crede, că înţeleg că guvernul dinainte de 2012 îi plăcea domnului Orban”, a mai spus Ponta.
Şeful Executivului a explicat că Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat pentru că „aşa trebuie”.
Promovarea de către premierul ungar, Viktor Orban, a simbolurilor Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc, la doar o zi după ce s-a pronunţat pentru „relaţii eficiente” româno-ungare, este complet inacceptabilă, a transmis MAE.
„Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunţat în favoarea unei relaţii eficiente româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc”, se arată într-o reacţie a MAE, postată pe Facebook.
MAE mai precizează că „promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituţionale din România”.