Gheorghe Zamfir s-a născut în Găieşti, Dâmboviţa şi a dovedit de mic copil talent muzical. Imediat cum a descoperit muzica lăutarilor dorinţa lui cea mai arzătoare a fost să cânte la acordeon într-un astfel de taraf. Nu a fost să fie aşa. Când Gheorghe Zamfir avea 14 ani a mers cu tatăl său să se înscrie la şcoala nr 1 din Bucureşti (actualul liceu de muzică-Dinu Lipatti) pentru a studia acordeonul, dar a ajuns la nai.
„Asta se întâmpla prin 1950, când am fost acceptat la Școala Specială de Muzică numărul 1 din București. Aveam 14 ani. Am reușit la examen, în comisia care alegea elevii după conformația fizică. Acești profesori, din comisie, erau vreo 14-15. Eu venisem de la țară, habar n-aveam cine e Fănică Luca. Văzând că am configurația pentru acest instrument, Fănică Luca mi-a zis să încerc să cânt la nai. Eu i-am zis că refuz și am plecat din clasă. Tata m-a împins din nou, mi-a dat și două palme, și așa am rămas cu titlu de încercare la nai, pentru două luni, dacă nu-mi convine, pot să plec, ceea ce s-a și întâmplat. După două luni, din cauza efortului fizic am părăsit naiul. M-am dus la clasa de contrabas. M-a căutat Fănică Luca, la câteva zile, prin școală, mi-a dat câteva palme și m-a întors la clasă. Mi-a zis: «Cu trei melodii am cucerit Globul Pământesc. Tu ai să-l cucerești mai mult ca mine. Nu-ți dai seama că ai talent?». Și am rămas la clasă”, povestea Gheorghe Zamfir.
De-a lungul carierei, maestrul Gheorghe Zamfir a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale, a susţinut concerte pe cele mai mari scene ale lumii, fiind admirat de cele mai mari celebrităţi.