Nuțica Gîdea, consilier principal în cadrul APIA – CJ Mehedinți, va fi prezentată miercuri la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pe 30 de zile pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la înșelăciune (5 acte materiale), instigare la fals intelectual (6 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale).
În dosar, s-a dispus controlului judiciar față de Ion Gheorgheci, primar al comunei Godeanu, județul Mehedinți, pentru 60 de zile, acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), înșelăciune (5 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (21 acte materiale) și uz de fals (3 acte materiale).
Potrivit unui comunicat al DNA postat marți seară pe site-ul instituției, în perioada 2009-2013, Nuțica Gîdea, prin întocmirea de documente și furnizarea de informații, a înlesnit obținerea, de către Ion Gheorgheci, de la APIA Mehedinți, de fonduri nerambursabile în numele tatălui acestuia, în valoare de peste 1.450.000 lei din bugetul UE și național, pentru o suprafață de 198 de hectare.
„Din fondurile obținute nelegal, aproximativ 500.000 lei ar fi revenit funcționarului APIA, Nuțica Gîdea. În perioada 2009-2013, în vederea obținerii de fonduri nerambursabile de la APIA, inculpata Gîdea l-a determinat pe Gheorgheci să întocmească în fals o serie de înscrisuri (adeverințe și tabele). Pe adeverințele ce poarta ștampila Primăriei Godeanu și depuse de Gheorgheci în vederea obținerii de fonduri nerambursabile, inculpata a făcut mențiuni nereale și l-a determinat pe acesta să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ținut în paralel și care conține mențiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafețelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept”, se arată în comunicat.
Sursa citată subliniază că, în 2014, cu ocazia efectuării de verificări de către APIA — Direcția antifraudă control intern și supracontrol, ea l-a determinat și ajutat pe primar să întocmească 16 înscrisuri intitulate Declarație și 5 înscrisuri intitulate Chitanța, acte depuse ulterior la APIA.
„Documentele respective sunt scrise de mâna, din acestea reieșind că un număr de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredințat utilizarea unor suprafețe de teren, pe o perioadă nedeterminată”, au reținut procurorii.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații Mehedinți