Surse de la Autoritatea Navală Fluvială au declarat miercuri, pentru AGERPRES, că din cauza scăderii nivelului apei în sectorul respectiv s-a cerut armatorilor și operatorilor din domeniul transportului fluvial să reducă încărcăturile convoaielor cu 50%.
Măsura s-a impus pentru ca navele să nu eșueze pe bancurile de nisip în punctele critice identificate de specialiști de-a lungul Dunării, atât în apele teritoriale românești, cât și în cele sârbești și bulgărești.
Autoritățile navale românești au balizat cu geamanduri șenalul navigabil care s-a îngustat din cauza diminuării volumului de apă, astfel încât echipajele de nave să prevină eșuarea pe uscat și, astfel, a punerii în pericol a acestora și a vieții marinarilor.
Potrivit acelorași surse, debitul Dunării la intrarea în țară este cu 50% mai redus decât media multianuală a lunii iulie, de aproximativ 5.400 mc/secundă, numai la stația hidrometrică Gruia din județul Mehedinți cota scăzând la minus 10 centimetri față de nivelul normal de 300 centimetri.