Crin Antonescu respinge teoria „aberantă” a unei tentative de stat, argumentată în principal prin rapiditatea cu care s-a dorit la acel moment organizarea referendumului. „Cred că este pură propagandă şi cred că oricine din România sau din afara României are minime cunoştinţe despre teoria politică şi constituţională, nu poate să găsească nici cel mai mic argument, nici cel mai mic element pentru a vorbi despre o lovitură de stat. (…) Iniţiatorii acestui referendum aveau de partea lor o majoritate a cetăţenilor români, dar totuşi rezultatul impus de erata CCR a fost acceptat, în condiţiile în care aveam majoritate parlamentară şi în condiţiile în care această interpretare a rezultatului referendumului de fapt deforma opţiunea populară”, a declarat Crin Antonescu pentru gandul.info.
Antonescu a calificat drept „regretabil” faptul că după fuziunea PDL cu PNL şi formarea noului PNL „nu s-au adoptat nişte poziţii faţă de aceste evenimente. „Eu, în perioada imediat următoare a acestei fuziuni, am spus public că ar fi necesar să se clarifice aceste lucruri, pentru că este o situaţie delicată aceea în care am putea vedea un membru sau chiar un lider al actualului PNL, spunând ceea ce PNL a spus mereu şi ceea ce eu vă spun astăzi încă o dată, iar un altul, din acelaşi partid, să susţină că a fost o lovitură de stat”, a subliniat fostul preşedinte PNL.
Crin Antonescu este de părere că alinaţa sa cu Victor Ponta şi implicit USL au început să fie dinamitate încă din vara 2012: „Pe diferite canale s-a lucrat cumva la ruperea acestui tandem politic extrem de puterni, care avea în spate cei mai mulţi dintre cetăţenii români. Cred că atunci s-a construit o breşă, care apoi a fost din ce în ce sporită, lărgită şi care a dus până la urmă la ruperea USL şi la prăbuşirea acestui proiect politic cu foarte multă forţă. Au existat probabil oameni importanţi din instituţii importante care nu vedeau cu ochi buni o asemenea forţă”, a spus Crin Antonescu, refuzând să puncteze dacă se referă sau nu la serviciile secrete.
„Cred că au existat oameni importanţi, persoane importante, care i-au sugerat lui Victor Ponta, că pot face un parteneriat cu domnia sa, cu condiţia să rupă acest tandem, pentru că el era prea puternic”, a mai spus Antonescu, apreciind că momentul „exact” în care s-a convins că USL se clătina a fost cel al semănrii pactului de coabitare cu Traian Băsescu, după victoria USL la alegerile parlamentare din 2012.
Antonescu a analizat şi situaţia actuală a lui Victor Ponta şi a apreciat că „probabil din toamnă” nu va mai fi premier, mai ales că este posibil să fie inculpat în dosarul lui Dan Şova.