Prima auroră observată în afara sistemului nostru solar FOTO

O echipă internațională de astronomi a detectat, în premieră absolută, o auroră în atmosfera unei pitice cenușii aflată la aproximativ 18 ani lumină distanță, în constelația Lyra, conform BBC. Această auroră este asemănătoare celor boreale dar de milioane de ori mai strălucitoare.
Iulian Tudor
30 iul. 2015, 12:38
Prima auroră observată în afara sistemului nostru solar FOTO

Este pentru prima dată când observăm o auroră pe o pitică cenușie„, a declarat dr. Stuart Littlefair, astronom la Universitatea din Sheffield.

Astronomii au observat în repetate rânduri astfel de fenomene optice și în cazul altor planete din sistemul nostru solar, cu condiția ca acestea să dispună de un câmp magnetic.

O pitică cenușie este un obiect substelar cu o masă mai mică decât este nevoie pentru a menține reacția de fuziune nucleară pe bază de hidrogen în nucleul ei.

Această pitică cenușie poartă numele de catalog LSR J1835 și a fost observată cu ajutorul a trei telescoape, radiotelescopul Very Large Array și respectiv telescoapele optice Hale și Keck. Astronomii au urmărit rotația rapidă în jurul propriei axe a acestui obiect cosmic și au observat variațiile luminii.

Schimbările de strălucire coincid cu ceea ce putem vedea la aurore„, conform lui Littlefair.

Diferența dintre aurorele terestre și cele de pe pitica cenușie sunt legate de culoare. Aurora piticei cenușii are o strălucire roșiatică din cauza hidrogenului din atmosfera sa. Pe Pământ aurorele sunt de obicei de culoare verde, în urma interacțiunii dintre electronii din vântul solar și oxigenul din atmosfera terestră.

Oamenii de știință nu înțeleg însă cum se formează aurorele piticei cenușii, o stea eșuată care nu are în apropierea sa astronomică nicio altă stea care să emită vânt stelar. Este posibil ca particulele ionizate care provoacă efectul de auroră în contact cu câmpul magnetic al piticei cenușii să provină tot de pe această stea eșuată, conform lui Littlefair. O altă ipoteză constă în existența unei planete nedetectate sau a unui satelit în apropierea piticei, de unde ar proveni materia ionizată care oferă efectul de auroră — o parte din aurorele giganticei planete Jupiter sunt produse în acest mod, particulele ionizate fiind emise de vulcanii de pe una dintre lunile sale, Io.

De asemenea, această descoperire îi poate ajuta pe astronomi să înțeleagă mai bine natura piticelor cenușii. În prezent există două tabere, una care susține că piticele cenușii sunt mai apropiate de stele și una care susține că ar fi mai degrabă niște planete foarte mari.

Dacă lucrezi cu pitice cenușii, până la urmă tot ce contează este dacă te gândești la ele ca la niște stele foarte mici sau ca la niște planete foarte mari„, glumește dr. Littlefair. „Cunoșteam deja din observații că piticele cenușii au nori în atmosferele lor. Acum am aflat că au și aurore și avem astfel încă un motiv să considerăm piticele cenușii drept versiuni macro de planete și nu versiuni micro de stele„, a concluzionat el.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Peștele care reduce riscul de atac de cord. Cardiologii îl recomandă: „Ajută la reducerea inflamațiilor”
Capital.ro
Reguli noi în România dacă retragi bani la bancomat. A intrat în vigoare la aceste ATM-uri din aprilie
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
România, amenințată de o pană de curent? Cât de mare e pericolul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Decizie privind vârsta de pensionare! Anunțul judecătorilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți