Unde ieşi în weekend. Evenimente culturale în Bucureşti şi în ţară

O serie de evenimente culturale vor avea loc, în Bucureşti şi în provincie, în weekendul 31 iulie - 2 august.
Iulian Tudor
31 iul. 2015, 06:16
Unde ieşi în weekend. Evenimente culturale în Bucureşti şi în ţară

Vineri, 31 iulie, cântăreață Analia Selis aduce pasiunea și senzualitatea tango-ului argentinian pe scena Sălii Thalia, Sibiu, într-un concert original, alături de unul din cele mai bune cvartete de coarde din lume, ConTempo, potrivit Agerpres.

Concertul, programat de la ora 19.00, reprezintă evenimentul principal al Festivalului „ICon Arts Celebrates!”. Din programul serii vor face parte lucrări clasice, contemporane, mult tango argentinian, dar și momente-surpriză.

Publicul va fi purtat într-o călătorie muzicală ieșită din comun, ghidată, pe de o parte, de sensibilitatea și șarmul artistei, și de energia și emoția pe care cvartetul ConTempo le creează, pe de altă parte, face cunoscut sursa citată.

ICon Arts, organizat de către Exces Music și UCIMR — Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internațional de artă (Academia ICon Arts), cât și un festival de concerte și spectacole (Festivalul ICon Arts), susținute de participanții Academiei, dar și de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părți ale proiectului Internațional Contemporary Arts se completează reciproc.

Biletele la festival costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov are loc începând de vineri, 31 iulie, până la 9 august. În această perioadă, în programul evenimentului se regăsesc peste 40 de proiecții de filme documentare și de ficțiune, printre care și avanpremiere, 11 evenimente speciale, două expoziții și 20 de prelegeri și dezbateri, au anunțat organizatorii.

Printre filmele recomandate se află peliculele românești „Aferim!” — câștigător al premiului pentru regie la Berlinale 2015, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, „Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, „Chuck Norris vs Communism” al Ilincăi Călugăreanu.

De asemenea, organizatorii recomandă „Crossroads: Generation John Paull II”, un film care pornește de la biografia lui Karol Wojtyla, „In The Sands of Babylon”, un film despre Războiul din Golf, „The Search” — al regizorului Michel Hazanavicius, ori „Jimmy’s Hall”, cel mai recent film al regizor englez Ken Loach.

Concomitent cu festivalul se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Școlii de Vară Astra, la care vor participa 30 de studenți — 15 din România și 15 din Republica Moldova.

Noutatea ediției din acest an a Festivalului este un curs de benzi desenate pentru copii. Participanții vor realiza în perioada manifestărilor o revistă de benzi desenate, cu subiect istoric.

Partea de evenimente speciale a Festivalului de Film Istoric Râșnov va fi completată de concerte de jazz, muzică veche, folk, blues, rock alternativ, muzică tradițională armenească și turcească.

Printre cei care vor susține recitaluri se vor afla Țapinarii & Fără Zahăr, RTE ConTempo Quartet (Dublin, Irlanda), Robin and the Backstabbers, Ansamblul Flauto Dolce (Cluj-Napoca).

De o atenție specială vor avea parte și cele două expoziții din Cetatea Râșnov — „Bine ați venit în RSR! 45 de ani de la Înființarea Ministerului Turismului”, o expoziție cu imagini selectate din colecția folosită de Oficiul Național de Turism al RSR pentru promovarea turistică internațională, și „Deportarea etnicilor germani în lagărele sovietice”, o expoziție realizată de Cristina Anisescu, Florentina Budeancă și Liviu Burlacu.

Între 31 iulie și 9 august, pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului roman Capidava) are loc cea de-a XXVI-a ediție a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Cultură, Artă și Sport „Atlantykron”. Tema actualei ediții este „Dincolo de frontiere”.

Printre invitații speciali se află astronautul Dumitru Prunariu, scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov, matematicianul și scriitorul Dan Farcaș, prof. dr. Leon Zăgrean, dr. Teodor Vasile, Ana Nicolau, directorul grupului Nemira, iar ca invitați virtuali sunt cercetătoarea americană Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory) și David Anderson, fondator al Fundației World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp, au anunțat organizatorii într-un comunicat.

Potrivit organizatorilor, la eveniment sunt așteptați să participe, ca în fiecare an, peste 500 de tineri, lectori, invitați și organizatori din toate zonele țării, dar și din SUA, Italia, Republica Moldova. Printre invitați, și-au confirmat prezenta personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, Italia și SUA.

Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt: Centrul Pentru Studii Complexe, Fundația World Genesis din SUA în colaborare cu Societatea CYGNUS din Suceava, Asociația pentru INOVAȚIE București, în parteneriat cu Institutul de Științe Spațiale și Centrul pentru Dezvoltarea Performanței Umane.

Sâmbătă, 1 august, Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Retromobil Club România, invită publicul, la ora 18.00, la Palatul Suțu, la vernisajul expoziției „Pionierii automobilismului în București”, care prezintă începuturile automobilismului în țară noastră cât și secvențe ale transportului public bucureștean, potrivit unui comunicat al muzeului.

Vizitatorii vor putea admira pe lângă expoziția organizată pe gardul Palatului Șuțu și câteva mașini de epocă aparținând membrilor Retromobil Club România.

Primele vehicule cu propulsie autonomă din România au fost două camioane fabricate la Garner-Serpollet ce aveau motoare pe aburi și care au circulat pe străzile Bucureștilor începând cu 1895.

Vehiculul cu numărul 1 înregistrat în 1900 în București la Serviciul Circulație a fost un autotuturism cu motor cu ardere internă fabricat în Liege și care a aparținut proprietarului Morii lui Assan.

Un mare pasionat al sporturilor cu motor a fost Prințul Bibescu, care și-a comandat la rândul său un automobil tot de la fabrică din Liege. Cinci ani mai târziu în România aveau să fie înregistrate peste 50 de automobile.

DailyBusiness
Ciolacu anunță sprijin pentru încălzirea locuințelor. Ajutoare de 15.000 lei per familie
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Butonul secret al mașinii de spălat care te scapă de o mare problemă. Hainele tale nu doar că vor fi mai curate, dar și dezinfectate total
Capital.ro
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii ne-au luat fața și ne dau iar lecții
Playtech.ro
”Dumneavoastră nu aveți onoare?” Ce calități ar avea Ciolacu și i-ar LIPSI lui Ciucă, potrivit Președintelui Senatului
DailyBusiness
Este cea mai bună veste pentru milioane de români! S-a actualizat lista medicamentelor GRATUITE
Adevarul
Comoara energetică a Balcanilor stârnește interesul Rusiei și SUA. Unde sunt îngropate peste două miliarde de euro
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Serialul de pe Netflix care a fost anulat. Fanii, lăsați în suspans
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
BREAKING NEWS Accident extrem de grav în București! Un șofer a zburat cu mașina de pe șosea și a căzut pe linia de tramvai 41. Ambele sensuri sunt blocate
Cancan.ro
Acești pensionari din România primesc 100 în plus la pensie, pe data de 11 octombrie 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interzis să ai acest obiect în mașina proprie! Vei fi arestat pentru 30 de zile
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
Propunerea de interzicere a nunților nocturne în Târgu Jiu suscită dezbateri aprinse
MediaFlux
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25 noiembrie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ryanair schimbă politica de bagaje: Costurile suplimentare vor dubla prețul biletului