Pentru creştinii ortodocşi postul este o mică jertfă pe care o aducem lui Dumnezeu, ca răspuns la marea Sa jertfă pentru mântuirea noastră. Despre post, Sfântul Ioan Scărarul spune: ” După cum şarpele nu poate să lepede de la sine pielea cea veche, decât dacă trece printr-o strâmtoare, tot aşa şi haina ponosită a omului vechi nu o putem lăpăda numai dacă vom trece prin calea cea strâmtă şi îngustă a postului şi a smereniei”.
Începe postul Sfintei Marii. Iată ce nu ai voie să faci în această perioadă
Acest post este mai puţin aspru decât cel al Paştilor, dar mai sever decât cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sau al Naşterii Domnului. La acestea două, în fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte. În Postul Sfintei Marii este permis consumul de peşte doar pe 6 august, cu prilejul Schimbării la Faţă a Domnului (Probejenia). În rest, în fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la ulei şi vin. De fapt acest post este pregătitor pentru cele două mari praznice: Schimbarea la faţă şi Adormirea Maicii Domnului.
Nu trebuie să uităm că postul nu înseamnă numai abţinere de la anumite alimente, ci şi înfrânare de la toate păcatele şi răutăţile. De altfel postul alimentar are rolul de a-ţi aminti că trebuie să te abţii de la oricând gând şi faptă urâtă.
În post nu trebuie să ne gândim în permanenţă ce mâncăm a doua zi, sau cu ce cumpărăm bucate de post, ci să ne mulţumim cu mâncare simplă şi puţină, pe care o vom înlocui cu rugăciune, bunătate, gânduri şi fapte frumoase, scrie libertatea.ro.