ADMITERE FACULTATE 2015: Admiterea la mai multe facultăţi în aceeşi sesiune a devenit o practică pentru mulţi candidaţi. Aşa că universităţile au inventat taxa de confirmare a locurilor ocupate: între 50 şi 250 de lei se percep separat, pe lângă taxele de admitere. Sumele stranse astfel aduc venituri substanţiale universităţilor. 2000 de tineri au susţinut examenul de admitere pentru cele 800 de locuri la Universitatea de Medicină din Cluj. Doar din înscrieri, UMF Cluj a încasat 600 de mii de lei.
Pentru a-şi confirma locurile, studenţii admişi trebuie să mai plătească o taxă de 50 de lei. La UMF Iaşi, taxa de examen este de 350 de lei, pentru peste 4000 de candidaţi înscrişi. În acest caz veniturile încasate depăşesc 1 milion de lei. Mai există şi o taxă de înmatriculare de 250 de lei pentru cele 2500 de locuri. Rezultă un venit în plus de încă 600 mii de lei.
La Universitatea A.I Cuza, taxele de admitere ajung şi ele la 300 de lei. Universitatea Babeş Bolyai consideră că studenţii nu trebuie să plătească taxa de confirmare, ci numai prima rată a taxei de şcolarizare, în cazul în care intră pe locurile nesubvenţionate.
Este aberant să ceri bani pentru a scrie numele unui student în registrul facultatii, cred studenţii.
Reprezentanţii ANOSR spun că fiecare candidat care se înscrie la două facultăţi trebuie să plătească minimum 500 de lei, chiar înainte de a deveni student.