În thrillerul SF Gravity, lansat în 2013, personajul jucat de Sandra Bullock rămâne captiv într-o capsulă în spațiu, în urma unei tragedii. Înfrigurată, îngrozită și singură, ea se resemnează acestui destin și închide rezervele de oxigen, într-o tentativă de suicid. Pe măsură ce începe să își piardă conștiința, este vizitată (sau nu) de astronautul jucat de George Clooney, pe care îl credea mort.
El îi oferă un discurs de încurajare și un plan de supraviețuire, apoi pleacă. Ea realizează că vizita nu s-a întâmplat în realitate, dar experiența îi dă totuși puterea necesară pentru a continua. Urmând planul bărbatului, reușește să supraviețuiască.
De acord, filmul este SF, dar întâlnirea personajului feminin cu un altul imaginar, care apare într-un moment critic, este o experiență ceva mai comună decât ai crede. Psihologii o definesc drept “sensed presence” în engleză, iar fenomenul se întâmplă atunci când indivizii sunt izolați într-o situație sau mediu neobișnuit, când sunt implicate niveluri mari de stres și o temperatură scăzută. Indivizii care au trăit astfel de experiențe simt prezența unei ființe, iar acest sentimente variază în intensitate. Uneori, poate fi precum în cazul Gravity, și anume o persoană în carne și oase.
Există mai multe explicații științifice, iar unele includ variațiile atmosferice și geomagnetice, precum și senzațiile alterate induse de schimbările chimice ale creierului, la rândul lor determinate de stres, lipsă de oxigen și fluxul de hormoni, scriu cei de la Psychology Today.