Retragerea anuală din atmosferă, până în 2700, a echivalentului unei jumătăți din actualele emisii — nivel extrem de ambițios — nu va permite atingerea condițiilor de aciditate a oceanelor din era pre-industrială, arată autorii studiului. Chiar în cazul în care concentrația de CO2 din atmosferă ar scădea până la un nivel similar celui dinaintea revoluției industriale, acidifierea oceanelor nu va putea urma aceeași cale câteva secole de aici înainte.
„Cele mai rapide degradări au loc la suprafață, unde oceanele sunt direct expuse unor concentrații mai ridicate de CO2 și unor temperaturi în creștere”, arată Sabine Mathesius, co-autoare a cercetării.
Emisiile de CO2 datorate activităților umane sunt captate în proporție de 25% de oceane, acest lucru limitând efectul de seră, dar contribuind și la scăderea PH-ului oceanelor, cu efecte negative asupra faunei și florei marine. Sub efectul curenților marini, masele de apă acidifiate sunt transportate la mari adâncimi timp de decenii și chiar secole. „Odată ajunsă la mari adâncimi, apa acidifiată nu mai este în contact cu atmosfera…și va rămâne acidifiată timp de secole”, adaugă cercetătoarea, potrivit Agerpres.
Prin urmare, ‘întârzierea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, cu intenția de a capta mai târziu CO2 din atmosferă’, nu ar merge, apreciază Sabine Mathesius, fiindcă oceanele ar suferi ‘o schimbare ireversibilă’ timp de secole.
Captarea și stocarea CO2, tehnică ce urmează să își mai dovedească eficiența la scară mare, va fi necesară, dar insuficientă pentru a reuși limitarea încălzirii la 2 grade Celsius, se arată într-un alt studiu, publicat luni în Nature Communcations. ‘Numai cu ajutorul unor emisii negative este probabil ca obiectivul de 2 grade Celsius să fie respectat’, spun oamenii de știință.
Aceste concluzii se opun părerii apărătorilor energiilor fosile, care apreciază că prin captarea și stocarea carbonului la scară mare se va ajunge în viitor la stabilizarea și chiar la scăderea concentrației de CO2 din atmosferă.
Autorii studiului consideră totuși că trebuie dezvoltate captarea și stocarea de carbon în paralel cu eforturi drastice de reducere a emisiilor. Pentru a limita creșterea temperaturii mondiale la 2 grade Celsius, obiectiv pe care și l-a stabilit comunitatea internațională, ar trebui, potrivit lor, să se capteze cantități de CO2 mai mari decât cele emise pentru a ajunge la emisii negative de ordinul 0,5-3 gigatone pe an. Această performanță ar trebui să fie însoțită de capacități de stocare cuprinse între 50 și 250 de gigatone, apreciază autorii studiului menționat de AFP.