Foloseşti pastile anticoncepţionale? Vezi ce se întâmplă cu femeile care folosesc acest medicament

Pastilele anticoncepționale constituie un element de protecție împotriva cancerului de endometru (sau cancer uterin), care au permis evitarea a circa 200.000 de cazuri de cancer de acest tip în ultimii zece ani în țările dezvoltate - este concluzia la care a ajuns un studiu realizat de cercetători britanici și publicat miercuri în The Lancet Oncology Journal.
Alina Costache
05 aug. 2015, 12:45
Foloseşti pastile anticoncepţionale? Vezi ce se întâmplă cu femeile care folosesc acest medicament

Oamenii de știință au constatat că, în 50 de ani, aproximativ 400.000 de cazuri de cancer de endometru din cele 3,4 milioane inventariate în țările menționate ar fi putut fi evitate cu ajutorul pastilelor anticoncepționale orale, dintre care 200.000 în ultimii zece ani (2005-2015). „Efectul protector important al anticoncepționalelor orale împotriva cancerului de endometru durează mulți ani după ce nu se mai iau pastile”, arată profesor Valerie Beral de la Universitatea Oxford, care a coordonat cercetările.

Ea adaugă că efectul benefic există chiar și la femeile care au luat pastile doar câțiva ani, prelungindu-se dincolo de 50 de ani, vârsta la care începe să se manifeste cancerul de endometru (ce nu are nimic de-a face cu cel de col uterin, care poate fi depistat prin testul Papanicolau).

Potrivit studiului, administrarea de pastile anticoncepționale orale timp de cinci ani ar reduce cu circa 25% riscul de a avea cancer de endometru înainte de 75 de ani. O perioadă de zece ani ar însemna înjumătățirea riscului de a face cancer uterin, acesta scăzând de la 2,3 cazuri la 100 de femei la 1,3.

Însă, deși anticoncepționalele pot avea un efect benefic asupra cancerului de endometru, ele cresc riscul de dezvoltare a unor boli cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral), amintesc specialiștii într-un comentariu care însoțește studiul. „Raportul beneficiu — risc este mult mai favorabil în cazul formulelor cu doze scăzute de estrogen, însă riscul de tromboză venoasă (formarea unor cheaguri în vene) rămâne mai mare la femeile care iau anticoncepționale orale decât la cele care nu recurg la ele”, afirmă Nicolas Wentzensen și Amy Berrington de Gonzales de la Institutul pentru Sănătate din Bethesda (SUA).

Există o dezbatere în privința riscurilor crescute de dezvoltare a unor tipuri de cancer care ar putea fi legate de administrarea de anticoncepționale orale. IARC, Agenția pentru Cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aprecia în 2005 că pastilele contraceptive sunt la originea unei ușoare creșteri a cancerului de sân, de col uterin și de ficat, însă au un efect protector față de cancerul ovarian și de endometru.

În cadrul cercetării au fost observate circa 27.000 de femei bolnave de cancer de endometru din 36 de țări din Europa, America de Nord, Asia, Australia și Africa de Sud, relatează France Presse și 7sur7.be.

Un TEST simplu şi ieftin poate depista din timp CANCERUL PANCREATIC

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Dezvăluirile care schimbă tot. Adevărata rețea care l-a propulsat Călin Georgescu
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Mihail Neamțu, numit președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, sub umbrela controverselor
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători