Această fostă republică sovietică din Asia Centrală a semnat în decembrie tratatul de aderare, dar a trebuit să aștepte ratificarea acestuia de către ceilalți patru membri ai organizației regionale.
Uniunea Economică Euroasiatică, formată la 1 ianuarie 2015, are ca scop favorizarea unei integrări mai strânse a acestor țări. Este un proiect drag președintelui rus Vladimir Putin, care încearcă să restabilească influența Rusiei în fostul spațiu sovietic.
O ceremonie de marcare a deschiderii frontierei între Kazahstan și Kârgâzstan a fost ‘ușor amânată’ și va fi organizată săptămâna viitoare, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al premierului kârgâz, Temir Sariev, potrivit Agerpres.
Citeşte şi INTERVIU cu Vladimir Putin: „Statele Unite au stricat echilibrul de forţe în lume”
Kârgâzstanul, o țară săracă și cu o populație de șase milioane de locuitori, a devenit în 1998 prima dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală care a aderat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), fiind de atunci o placă turnantă a comerțului cu China în regiune.
Chiar dacă unii se tem că aderarea Kârgâzstanul la Uniunea Euroasiatică ar determina presiuni inflaționiste, ea ar urma totuși să simplifice procedurile birocratice cu Rusia, unde lucrează numeroși imigranți care aduc venituri substanțiale țării lor.