O echipa de salvamontisti cauta in Arges un planor disparut joi de pe radar.
„Formaţia Campulung caută de la 4 dimineaţa în zonă. Un cioban a spus că ieri, după-prânz, a văzut un planor care zbura foarte jos. Acum 20 de minute, o altă confirmare din partea unui grup de ciobani referitoare la zgomotul unei prăbuşiri în pădure, în zona Munţilor Leaota. Uşor, uşor de apropiem de zona în care s-a produs dezastrul. Din păcate lucrurile nu se întâmplă pe trasee. Este căzut pe unul dintre versanţii muntoşi, un loc dificil de ajuns şi sigur va mai dura până se va ajunge. Este o zonă muntoasă foarte accidentată şi împădurită, între Bucegi şi Piatra Craiului, în sudul coloarului Rucăr-Bran”, a declarat Ion Sănduloiu, şef Salvamont Argeş pentru România TV.
La operațiunea mixtă care se desfășoară în județul Prahova participă sute de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova și ai Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești, cu zeci de autospeciale.
Potrivit unui comunicat remis de M.A.I, în seara zilei de joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de către ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.
Din datele obținute, rezultă că aparatul de zbor este un planor la bordul căruia se afla o singură persoană, un pilot în vârstă de 56 de ani, cu mare experiență, și care execută un zbor privat în zona Postăvarul.
În regim de urgență, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a activat structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operațională pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Transporturilor și ROMATSA, pentru dispunerea primelor măsuri de căutare a aparatului de zbor.
Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a ordonat alertarea tuturor unităților specializate ale Ministerului Afacerilor Interne aflate pe o rază de 200 de kilometri de la punctul de decolare, respectiv județele: Brașov, Dâmbovița, Covasna, Sibiu, Mureș, Alba, Argeș, Vâlcea, Prahova, Buzău, Bacău și Vrancea.
Din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, Centrul Național de Conducere Integrată al MAI a ținut permanent legătura cu celula de criză constituită la nivelul Ministerului Transporturilor pentru obținerea tuturor informațiilor relevante referitoare la acest zbor.
Totodată, s-a încercat în mod repetat apelarea telefonului mobil aflat asupra pilotului, dar acest lucru nu s-a reușit. În aceste condiții, pentru identificarea ariei de căutare, s-au desfășurat în cursul nopții trecute misiuni de localizare a ultimului semnal de pe acest telefon, fiind asigurat în permanență fluxul comunicațional între structurile implicate în gestionarea acestei situații.
Vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca vineri dimineață, 2 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie al MAI, de tip EC 135, de la Bazele Aeriene Târgu Mureș și București să execute misiuni de verificare și căutare, fiind solicitate în sprijin și 3 elicoptere aparținând Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, la aceasta operațiune participa si 3 avioane de la aeroclubul Brașov.
La acest moment, echipaje mixte formate din polițiști, pompieri, jandarmi și salvamont desfășoară misiuni de căutare la sol, în baza informațiilor operative furnizate de către echipajele de zbor.