Scandal DIPLOMATIC între România şi Ungaria. Declaraţii HALUCINANTE ale ambasadorului Zakonyi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat luni dimineață, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la București, Nagy Karoly Zoltan, context în care s-a arătat că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relației bilaterale.
Romania TV
10 aug. 2015, 14:35
Scandal DIPLOMATIC între România şi Ungaria. Declaraţii HALUCINANTE ale ambasadorului Zakonyi

MAE şi-a manifestat nemulţumirea şi dezacordul față de conținutul declarațiilor făcute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relațiilor bilaterale româno-ungare. „Acestea demonstrează, odată în plus, faptul că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relației bilaterale și fundamentele politico-juridice ale acesteia și anume Tratatul de înțelegere, cooperare și bună vecinătate, semnat în 1996, și Declarația de Parteneriat Strategic, semnată în 2002. Partea română a reiterat apelul ferm ca această relație bilaterală să fie tratată cu maximă responsabilitate, în virtutea principiului bunei vecinătăți și a statutului comun de state membre UE și NATO„, arată MAE.

MAE a subliniat „caracterul complet inadecvat al declarațiilor din perspectiva raportării la mandatul de reprezentare al ambasadorului unui stat în statul de reședință, mai ales în ceea ce privește aprecierile inacceptabile și lipsite de deferență la adresa prim-ministrului României„.

Totodată, a fost punctat faptul că aceste declarații nu reflectă adecvat stadiul discuțiilor bilaterale pe temele invocate în interviu.

În acest context, au fost reiterate pozițiile MAE față de postarea pe contul de Facebook al premierului ungar a unor simboluri revizioniste, arătându-se că promovarea lor de către șeful guvernului de la Budapesta nu este în conformitate cu cadrul juridic și politic bilateral. „Totodată, au fost amintite reprezentantului Ambasadei Ungariei la București elementele de actualitate, nerelevate, din păcate, în interviu, privind respectivele teme, inclusiv prin trimitere la concluziile, agreate de comun acord, ale vizitei ministrului român al afacerilor externe la Budapesta, din 7 mai 2015”, precizează MAE.

Astfel, partea română a reamintit stadiul la zi al discuțiilor bilaterale pe temele de interes economic, respectiv în domeniul asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Pe palierul cooperării economico-sectoriale, s-a menționat faptul că o serie de proiecte recente au fost materializate la inițiativa părții române, cum ar fi reluarea în iulie anul trecut a lucrărilor Comisiei economice mixte, după o întrerupere de patru ani.

MAE subliniază că în cadrul discuţiei de luni s-a arătat că, deși este clamat interesul Budapestei pentru realizarea unei infrastructuri de transport de care să beneficieze deopotrivă România și Ungaria, din declarațiile ambasadorului Ungariei lipsesc referirile la proiectul recent finalizat privind conexiunea autostrăzilor A1-M43, la a cărui inaugurare a participat prim-ministrul României.

„Cele ’10 drumuri transfrontaliere’ care ar urma să lege cele două state sunt, conform dispozițiilor Acordului interguvernamental privind legăturile rutiere peste frontieră de stat româno-ungară, drumuri de interes local (destinate traficului de persoane și de mărfuri până în 3,5 t), precum și piste de biciclete, semnificația economică a acestora fiind redusă, raportat la eforturile financiare care ar trebui investite pentru deschiderea acestor drumuri traficului în regim permanent”, adaugă MAE.

Referitor la domeniul energetic, partea română a reamintit cooperarea pentru realizarea proiectelor de conectare a rețelelor de gaze, în cadrul Grupului la nivel înalt pentru conectivitate în domeniul gazelor naturale în Europa de Centrală și de Sud Est (CESEC). De asemenea, s-a reamintit că în privința finalizării gazoductului Arad-Szeged, cele două părți colaborează strâns, prin Transgaz și FGZS.

MAE arată că cele două companii au încheiat un acord tehnic în scopul promovării unui proiect de investiții comun din fonduri comunitare, prin programul Proiectelor de Interes Comun, care vizează elementele de infrastructură necesare pentru asigurarea creșterii capacității actuale de livrare de gaz în curs reversibil, până la 1,75 miliarde mc pe an, la punctul Csanadpalota.

Totodată, sursa citată precizează că a fost reiterat interesul părții române pentru reluarea cât mai rapidă a discuțiilor în cadrul Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale. În acest context, se arată că partea română este în așteptarea invitației promise de partea ungară, de continuare la Budapesta a dialogului la nivel de copreședinți ai comitetului.

Comitetul de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale este, potrivit MAE, singurul for de dialog convenit între părți pentru a aborda probleme de această natură.

„Abordările unilaterale sunt de natură să afecteze relația bilaterală și climatul de înțelegere interetnică”, subliniază sursa citată.

De asemenea, partea română a atras atenția că declarațiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivalează cu o imixtiune în afacerile interne ale României.

MAE a evidențiat că autonomia pe criteriul etnic contravine cadrului constituțional român în vigoare, iar drepturile colective nu fac parte din standardele europene în materie de minorități, fiind excluse conceptual din planul relației bilaterale prin Tratatul de înțelegere, cooperare și bună vecinătate între România și Republica Ungară, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 (Tratatul politic de bază).

Nagy Karoly Zoltan ține momentan locul ambasadorului Ungariei la București, aflat în concediu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'