„De acum, Universul intră în declin, ca o bătrânețe care ar dura veșnic„, a spus Simon Driver, membru al Centrului internațional de cercetări radioastronomice (ICRAR) din statul Western Australia, care a participat la proiect. „Universul s-a prăbușit pe canapea, a tras pătura și se pregătește pentru un somn etern„, a completat el, informează Agerpres.
Cercetătorii au utilizat șapte dintre cele mai puternice telescoape de pe planetă și au observat timp de opt ani galaxii pe 21 de lungimi de undă diferite, infraroșii sau ultraviolet, în cadrul studiului Gama (Galaxy ans Mass Assembly).
Studiul este rezultatul colaborării a circa 100 de oameni de știință de la peste 30 de universități australiene, europene și americane. S-a recurs îndeosebi la telescoapele spațiale ale NASA, la un telescop spațial al Agenției spațiale europene (ESA) și la telescopul anglo-australian din New South Wales. „Am folosit cât mai multe telescoape terestre și spațiale pentru a măsura producția de energie generată de peste 200.000 de galaxii, pe lungimi de undă cât se poate de variate„, a spus Simon Driver.
O bună parte din energia care circulă în Univers a fost generată după Big Bang, însă o energie nouă este eliberată în mod constant în timpul fuziunii termonucleare din stele. Andrew Hopkins de la Observatorul astronomic australian afirmă că se știa deja că ritmul de formare a stelelor în Univers este în declin, însă acest studiu arată că nivelul de producere a energiei scade în mod similar pe diferite lungimi de undă, subliniază el. „Oricare ar fi fost lungimile de undă folosite, producția de energie scade în același fel„, a declarat Hopkins.
Cercetătorii speră ca rezultatele obținute să ducă la o mai bună înțelegere a procesului de formare a galaxiilor. Ei vor să-și își extindă studiile pentru a obține date despre producția de energie de-a lungul întregii istorii a Universului.
CITEŞTE ŞI: Un miliardar rus investeşte 100 de milioane de dolari în descoperirea vieţii inteligente extraterestre