Marian Petrache face parte din echipa PNL care va participa la consultările cu celelalte partide parlamentare, iniţiate de liberali.
„Trebuie să recunosc că cererea noastră a fost, din punctul meu de vedere, o mutare politică inteligentă, dar, dincolo de aceasta, opinia mea este că acum este momentul când trebuie să ieşim din logica confruntărilor. Ne aflăm într-un punct de inflexiune şi rostogolirea aceasta nu mai poate continua.
Este momentul în care trebuie să luăm decizii, iar un document de genul Codului Fiscal, care să dea un mesaj către investitori, trebuie să primească aprobarea întregii societăţi – asociaţii profesionale, partide politice etc. (…)
Avantajul nostru major este că, pentru prima dată după 1990, România are un preşedinte cu puternice accente civice, pe care trebuie să-l implicăm. Cel puţin poziţionarea preşedintelui faţă de noul Cod Fiscal ne-a arătat că are propriul lui sistem de raportare, care nu este legat neapărat de PNL. Sunt convins că preşedintele Iohannis ar fi un judecător corect, are puterea să dea garanţia tuturor părţilor că poate să fie un om echilibrat, care să contrabalanseze jocurile între partide şi în societate.„, a declarat Petrache, pentru bursa.ro
Întrebat cum crede că vor fi discuţiile cu Liviu Dragnea, comparativ cu Victor Ponta, Petrache a spus: „Pot să spun un singur lucru. Contează foarte mult lângă cine stai, lângă cine creşti. Poţi să culegi de la omul de lângă care te dezvolţi, dar s-ar putea să nu iei totul. Am sentimentul că domnul Ponta a luat aroganţa domnului Năstase, dar nu a luat totul, pentru că nu avea cum.”
CITEŞTE ŞI Liviu Dragnea: Salut iniţiativa UNPR de realizare a unei discuţii pe tema Codului fiscal
În ceea ce priveşte UNPR, liberalul a fost întrebat despre relaţia PNL cu partidul condus de Gabriel Oprea, ajuns acum „e cai mari”.
„Noi, ceilalţi, facem caii mari… Mi se pare ceva ciudat să intri în Parlament, să fii ales de popor cu 15 parlamentari, să ajungi la 60 şi lumea să vadă asta ca o realizare…. Nu vreau să comentez, nu pentru că mâine PNL s-ar putea să aibă nevoie de voturile UNPR. Aici sunt jocuri politice, indiferent de vorbele din piaţa publică. Dar sunt lucruri pe care nu le înţeleg perfect acum, vreau să mai meditez la ele şi pe urmă le spun„, a precizat Petrache.
Întrebat dacă crede că Victor Ponta îşi va da demisia, Petrache a spus: „Din momentul pierderii alegerilor, Victor Ponta nu a mai avut credibilitate, nu a mai avut ascendentul dat de funcţia de premier, motiv pentru care trebuia să plece. Ce s-a întâmplat ulterior dovedeşte acest lucru. Faptul că el nu a mai avut putere a condus la cedarea funcţiei de preşedinte în PSD. Opinia mea este că Victor Ponta va pleca. Va fi pus în situaţia de a-şi da demisia.”
Petrache a mai spus că, în cazul în care i se va înmâna mandatul de premier PNL-ului, atunci acela va fi Cătălin Predoiu.
„Avem două variante: să facem un Guvern cu o majoritate parlamentară sau să facem un Guvern minoritar, având în vedere că niciun parlamentar nu va dori să termine mandatul mai devreme, adică să ajungem în situaţia alegerilor anticipate. Eu mi-am dorit acest lucru în noiembrie pentru că alegerea unui nou preşedinte al ţării, în mod normal, trebuia să reprezinte şi resetarea întregii scene politice. Dar acum, până la alegerile parlamentare, ar fi bine, din mai multe puncte de vedere, să avem un guvern cu majoritate parlamentară condus de PNL. (…)
Nu cred în guvernele care nu au opoziţie. Am putea avea un guvern de uniune naţională, timp de două-trei luni – care să pregătească alegerile -, dar nu cred în guvernul de uniune naţională pe termen lung.”