„Guvernul României neglijează din superficialitate, din lipsă de viziune sau, mai grav, dintr-un dezinteres total față de exportatorii români, oportunitățile pe care UE le dezvoltă acum cu Vietnam. (…)
Vietnam este o piață cu 90 de milioane de consumatori, de peste patru ori mai mare decât România, cu care UE a agreat un acord de liber schimb în data de 4 august 2015. După aprobarea Consiliului și a Parlamentului European, acest acord va intra în vigoare. Cum se pregătește România pentru aceste noi oportunități comerciale în anii următori? Nicicum. Nimeni nu discută în România. Știrea am aflat-o din presa străină”, afirmă Andreea Paul într-un comunicat de presă.
Citeşte şi: Inundaţii DEVASTATOARE în Asia. Zeci de persoane au murit în Vietnam şi Myanmar
Prim-vicepreședintele PNL precizează că „UE este unul dintre cei mai mari investitori străini în Vietnam”, scrie Agerpres.
Paul adaugă că „Vietnamul este o piață foarte dinamică, cu unul dintre cele mai ridicate ritmuri anuale de creștere a PIB din lume, de circa 7% în ultimii 10 ani” și că „interesul UE în zona se justifică și din rațiuni geostrategice”.
„Capitalul românesc este însă absent. România era abia pe locul 60 în topul furnizorilor pe piața Vietnamului în anul 2011 pentru care am găsit date oficiale disponibile.
Principalii lobby-iști pentru semnarea acordului UE-Vietnam au fost companiile de îmbrăcăminte, încălțăminte și articole sportive, pentru a reduce considerabil tarifele bunurilor produse în fabricile lor din Vietnam. Competiția pe piața europeană se va înăspri, așadar, pentru producătorii români de profil”, susține prim-vicepreședintele PNL.
Paul afirmă, totodată, că „aceeași situație o regăsim și în cazul negocierilor tratatului transatlantic UE-SUA, despre care totuși am discutat pentru prima dată în Parlamentul României, la dezbaterile reprezentanței CE în România și foarte rar în dezbaterile publice”.
„Toate programele de guvernare își propun promovarea comerțului exterior și diversificarea piețelor de export, dar faptele lipsesc. Rateurile sunt grave. România este absentă în caruselul negocierilor globale ale intereselor economice proprii.
Instituțiile de promovare a comerțului exterior sunt inadecvate, iar evenimentele internaționale ostentativ ratate. Rețeaua consilierilor economici este ineficientă și politizată. Pe portalul de comerț exterior al României nu se găsesc aceste informații cheie, iar despre piața vietnameză informațiile sunt vechi, neactualizate din anul 2011″, mai susține prim-vicepreședintele PNL.