Bazinul unui fost lac de pe Marte ar putea păstra dovezi ale vieţii

Trei oameni de știință americani au anunțat că au identificat cel mai bun loc pentru a căuta urmele eventualelor forme de viață care ar fi putut exista în trecut pe planeta Marte - bazinul acum secat al unuia dintre cele mai tinere lacuri formate la suprafața acestei planete, conform publicației Business Insider.
Filip Stan
12 aug. 2015, 15:03
Bazinul unui fost lac de pe Marte ar putea păstra dovezi ale vieţii

Deși pe Marte nu există în prezent apă în stare lichidă, în urmă cu miliarde de ani, Planeta Roșie avea un vast ocean, iar acolo unde există apă există și potențialul apariției vieții. Mulți oameni de știință au crezut că, odată ce oceanele s-au evaporat, s-a terminat definitiv cu apa și implicit cu viața pe Marte.

Un studiu recent publicat în revista Geology invalidează însă această supoziție. Conform acestui studiu, după evaporarea oceanelor, Marte ar mai fi avut o perioadă umedă în urmă cu 3,6 miliarde de ani, la 200 de milioane de ani după evaporarea oceanelor. O parte din această apă ar fi fost concentrată într-un lac din apropierea ecuatorului marțian, în regiunea denumită Meridiani Planum, la aproximativ 160 de kilometri distanță de locul în care se află roverul Opportunity, aparținând NASA.

Acest lac era unul dintre cele mai tinere și probabil și dintre ultimele surse de apă rămase pe Marte până la dispariția completă a apei în stare lichidă de pe această planetă. Descoperirea bazinului unuia dintre ultimele lacuri formate pe Marte reprezintă o oportunitate pentru căutarea urmelor lăsate de eventualele forme de viață ce s-ar fi dezvoltat pe această planetă, conform coordonatorului acestui studiu, Brian Hynek, cercetător la Laboratorul pentru Fizică Atmosferică din cadrul Universității Colorado.

„Pe Pământ exista viață atunci când exista acest lac pe Marte, și, prin analogie, putem susține că în acea perioadă, pe Marte exista potențialul apariției vieții microbiene, iar acest lac ar fi fost ecosistemul ideal pentru astfel de forme de viață”, conform lui Hynek.

Oamenii de știință cercetează originile și vârsta mai multor depozite de sare aflate pe Marte pentru a-și da seama cât de multă apă se afla la suprafața Planetei Roșii. „La fel ca pe Pământ, atunci când observăm un depozit de sare pe undeva, înseamnă că acolo a existat probabil apă”, conform lui Hynek.

Estimarea vârstei acestor depozite de sare este destul de dificilă, ținând cont de faptul că oamenii de știință nu pot recolta mostre pentru analiză și că vântul a erodat zonele în care se află aceste depozite de sare.

Noul studiu este primul în care s-a reușit calcularea cu o precizie bună a vârstei unui astfel de depozit de sare. Folosind imaginile obținute de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, aparținând NASA, care se află pe orbita Planetei Roșii începând cu anul 2006, echipa de oameni de știință a studiat caracteristicile terenului și geografia zonei din jurul bazinului secat al lacului. Ei au descoperit dovezi că la un moment dat apa din lac s-a revărsat peste maluri, săpând canale în drumul său.

Aceste canale se întind pe câmpia vulcanică din vecinătate, despre care se știe că are vârsta de 3,6 miliarde de ani. Apa a săpat însă aceste canale în roca câmpiei vulcanice, ceea ce înseamnă că lacul este mai tânăr de 3,6 miliarde de ani.

Deocamdată, NASA nu a anunțat niciun fel de plan de studiere a acestui bazin în căutarea eventualelor urme de viață, dar Hynek speră că acest nou studiu va atrage atenția factorilor de decizie iar noul rover autonom ce urmează să fie lansat în 2020 spre Marte ar putea să fie trimis pe malurile acestui lac demult secat.
„Atunci când apa se evaporă, foarte multe substanțe organice și eventuale urme lăsate de microbi rămân în sare și sunt conservate pentru perioade foarte lungi de timp”, conform lui Hynek.

Prezența apei în acest bazin nu constituie însă singura condiție de care viața ar fi avut nevoie pentru a se dezvolta. Salinitatea lacului, PH-ul apei, nivelul de oxigen și substanțele nutritive disponibile reprezintă factori extrem de importanți pentru ca un mediu să devină propice apariției și proliferării inclusiv a celor mai simple forme de viață.

Citeşte şi Teoria CONSPIRAŢIEI: Extratereştri FILMAŢI pe Marte VIDEO

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...