Noi detalii în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu. Vezi ce a spus medicul de pe ambulanţă părinţilor

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit duminică. Fetiţa s-a stins în mai puţin de o oră după ce a fost adusă la spital în Bucureşti. Copila de 11 ani s-a îmbolnăvit de meningită într-o tabără pe malul Dunării. Parchetul şi Ministerul Sănătăţii fac anchete să afle cum a fost ingrijită copila de medici şi de ce nu a supravieţuit.
Filip Stan
12 aug. 2015, 20:16
Noi detalii în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu. Vezi ce a spus medicul de pe ambulanţă părinţilor

Medicul care a consultat-o pe Arina Punariu la domiciliu are experienţă de 15 ani în domeniul medical şi a apreciat că nu este necesar transportul acesteia la spital, dar a recomandat părinţilor internarea dacă starea se agrava, precizează Centrul Medical Nicomed. Centrul medical arată că serviciul său de ambulanţă a fost apelat prin 112 în data de 9 august 2015 ora, 04.36, cerându-se deplasarea unui echipaj medical pentru consultarea unui minor de 11 ani, care avea diaree acută şi febră.

„Echipajul medical a ajuns la pacient la orele 05.02 unde, medical, a găsit un minor de sex feminin de 11 ani care dormea, iniţial familia nedorind ca minorul să fie trezit, astfel consultaţia a fost îngreunată. După cum a afirmat familia, minorul prezenta febră, vărsături, diaree, stare apatică. Nu prezenta alte semne şi simptome şi nici redoare de ceafă. În urma consultului şi anamnezei, s-a pus diagnosticul de enterocolită acută. În momentul respectiv, medicul a apreciat că nu este necesară solicitarea unei ambulanţe la spital”, se arată în răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Secretarul de stat Raed Arafat susţine că, dacă a existat vreun simptom care a scăpat medicului, este de competenţa Colegiului Medicilor să verifice.

„Boala evolueza foarte rapid si poate fi confundata cu o boala uzuala. Uneori un medic poate sa vada cazul intr-o faza in care sa nu anticipeze evolutia. Aici trebuie verificat cazul de Colegiul Medicilor si sa se uite in fisele de internare. In aceasta boala si in aceasta evolutie e posibil un medic sa o prinda intr-o faza de inceput in care sa nu fie identificata. Sunt faze in care un medic poate sa nu sesizeze ca acest caz va evolua si nu trebuie sa se considere un caz de malpraxis. Toate persoanele care au fost expuse la caz, medicii, sunt sub protectia de antibiotice, deci e o boala extrem de grava, deci e altceva decat o gripa obisnuita”, a spus Arafat.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, a explicat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la România TV, că nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu, Arina, care a decedat după o meningită cu evoluţie fulminantă, a fost diagnosticată corect în momentul în care a fost consultată acasă de medicul de la ambulanţă.

Adrian Streinu Cercel a subliniat că în momentul în care ambulanţa a răspuns apelului la 112 fetiţa nu prezenta niciun simptom care să conducă spre diagnosticul de meningită. „La Institutul National de boli infectioase, copilul a fost asistat, practic nu s-a putut face nimic pentru că a evoluat rapid si decisiv. Nu avea cum să ajungă mai devreme la spital copilul pentru că nu acuza nimic. Nu a diagnosticat-o gresit. Primul simptom a fost digestiv, iar diagnosticul de etapa a fost corect: enterocolita. Cele două boli au un mod de manifestare diferit. Au o etapa periferica, una sistemica, la nivelul sangelui, si este o a treia, de meningita”, a explicat Streinu Cercel.

Managerul Institutului „Matei Balş” a precizat că nu se poate vorbi despre o epidemie de meningită: „Asemenea cazuri sunt rare şi de obicei sunt legate de o disfuncţie imunologică de fond. Cazuri de meningită apar câte unul cu totul şi cu totul întâmplător. Informatii cu privire la epidimie aflati de la Institutul de Sanatate Publica”.

La rândul său, Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a întărit faptul că medicul care i-a acordat asistenţă Arinei Prunariu nu a identificat simptome care să poată conduce către un diagnostic de meningită. „Nu avea semne de gravitate, erupţie, nu avea nimic care să anunţe o traedie. Erau semnele unei enterocolite obişnuite. Când medicul de familie a trimis familia la «Matei Balş», era într-o etapă diferită, la un interval de două ore de la momentul primului consult, când părintele a observat apariţia unei erupţii. Dacă erupţia, acele peteşii, existau pe tegumentele copilului la momentul la care a fost consultat de medicul de pe ambulanţa de consultaţie privată, în mod cert acesta ar fi cerut transportul copilului la spital”, a declarat Alis Grasu, la Antena 3, explicând că iniţial cazul Arinei Prunariu a fost catalogat drept unul de cod verde, la care pot fi trimise, conform legii şi ambulanţe private, de la servicii care au încheiat un protocol cu Serviciul Public de Ambulanţă.

În acest context, Alis Grasu a precizat că la momentul apelului Arina Prunariu manifesta febră peste 39 de grade, dar care „nu este o urgenţă de cod roşu sau de cod galben decât dacă este însoţită de alte elemente de gravitate” precizate în indexul de întrebări ajutătoare pe care le pune operatorul 112 în momentul apelului. Celelalte simptome erau scaun moale şi febră, nicidecum erupţii cutanate sau cefalee. „A fost încadrată ca o consultaţie la domiciliu la care trebuia să ajungă medic şi unde în cele mai multe cazuri copilul este consultat se acordă o reţetă şi cazul se rezolvă fără ca acel copil să ajungă la spital. Dacă ar fi apărut erupţia, dacă starea copilului ar fi fost clar alterată, atunci medicul ar fi cerut sau ar fi trebuit să ceară o ambulanţă de la Serviciul Public de Ambulanţă, care prelua copilul şi îl ducea la cel mai apropiat spital care avea competenţe să trateze cazul”, a explicat şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.

Arina a murit după ce s-a întors dintr-o tabără la Capidava, o insulă pe Dunăre din judeţul Constanţa. Împreună cu ea au mai fost 400 de copii, printre ei, şi cei doi nepoţi ai scriitorului Alexandru Mironov. Arina a murit după ce s-a întors dintr-o tabără la Capidava, o insulă pe Dunăre din judeţul Constanţa. Împreună cu ea au mai fost 400 de copii, printre ei, şi cei doi nepoţi ai scriitorului Alexandru Mironov.

Vezi: Scene emoţionante la înmormântarea nepoatei lui Dumitru Prunariu. Fetiţa de 11 ani, condusă pe ultimul drum

Chiar dacă tabăra a fost închisă de zile bune, urmările se mai văd şi acum. Se pare că organizatorii nu s-au mai ocupat de igienizarea zonei, ceea ce face ca şi astăzi insula să fie plină de gunoaie.

Unul dintre copiii care a fost acolo a fost pus sub tratament.

Parchetul Bucureşti dar şi secţia Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei au început o anchetă în cazul morţii nepoatei lui Dumitru Prunariu. Şi Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă în acest caz. Necropia a fost efectuată de Institutul de Medicină Legală, iar raportul va fi gata în aproximativ 3 saptamani.

Citeşte şi: SCANDAL după moartea nepoatei lui Prunariu. Fata a fost diagnosticată greşit de medicul de pe ambulanţă

Dumitru Dorin Prunariu, in varsta de 62 de ani, este primul și singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos” si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. In prezent are gradul de general-maior in rezervă.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care își pot schimba viața complet până la primăvară. Soarta le surâde acestor 3 nativi, chiar din această săptămână
Capital.ro
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Încăierare între vedetele FCSB-lui. Tensiunea a explodat în cantonament din Antalya
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Florin Doagă a murit într-un accident cumplit, la doar 34 de ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai poate fi oprit. Dezvăluirea momentului: Fără probleme...
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Autoritățile sud-coreene încearcă din nou arestarea președintelui Yoon Suk Yeol
MediaFlux
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane