Schimbări majore în învăţământ. Ministerul Educaţiei pregăteşte surprize elevilor care dau examen anul viitor

Ministerul Educaţiei se gândeşte serios să facă pentru anul viitor câteva schimbări. Se ia în calcul reintroducerea examenului de admitere la liceu, fără a se elimina Evaluarea Naţională, introducerea Treptei a II-a în clasa a zecea şi Bacalaureat diferenţiat în funcţie de profilul liceului.
Filip Stan
13 aug. 2015, 15:43
Schimbări majore în învăţământ. Ministerul Educaţiei pregăteşte surprize elevilor care dau examen anul viitor

Ministerul Educaţiei vrea să facă schimbări majore chiar de la anul. Pe masa ministrului Educaţiei sunt propuneri venite din partea sindicatelor din Educaţie, dar şi din partea asociaţiilor reprenzentative ale elevilor.

„A existat propunerea să rămânem pe Evaluările Naţionale. Dezavantanjele sunt clare: la un anumit liceu pot să ajungă să studieze unii elevi care nu şi-au dorit acest lucru sau şi-au dorit alt profil sau nu au abilităţile necesare pentru acel liceu. Ei ocupă locul pentru că le permite media, în detrimentul altora care ar avea abilităţile necesare. A existat propunerea de reintroducere a examenului de admitere. Există şi aici un dezavantaj major. Cu media 9,75 un elev pică dacă la liceul respectiv s-a intrat cu 9.80. El va ajunge să studieze pe locurile vacante într-o clasă de o calitate departe de capacităţile lui. Prin repartizare computerizată poate ocupa un loc la un alt liceu foarte bun. E un subiect delicat, înclin să cred că e necesară o variantă hibrid între aceste două modalităţi”, a precizat ministrul Sorin Câmpeanu.

Potrivit jurnalul.ro, modificări importante se propun şi în ceea ce priveşte Evaluările Naţionale. Pe lângă probele care există în prezent (Limba şi literatura română, Limba maternă şi proba transdisciplinară la Matematică şi Ştiinţe), se propun încă două probe orale (la o limbă străină şi una de evaluare a competenţelor civice şi sociale) şi una practică, de utilizare a calculatorului. Propunerea este ca toate trei să fie susţinute în timpul anului şcolar.

Citeşte şi Dezbateri pe proiectul noii Legi a Educaţiei: Învăţământul obligatoriu ar putea avea 12 clase

Una din cele mai importante modificări propuse vizează reintroducerea examenului de Treapta a II-a. Încă nu se ştie exact dacă va fi la fel ca examenul de la clasele a IV-a sau a VI-a, adică va conta doar pentru evaluarea elevului sau va fi luat în calcul ulterior în stabilirea altor ierarhii sau admiteri.

Toţi cei care trec prin această evaluare la clasa a zecea, fie că iau nota 2, fie că iau nota 10, trebuie să îşi continue studiile până la clasa a douăsprezecea.

Nici Bacalaureatul nu ar trebui să mai semene cu cel de acum dacă se vor adopta propunerile. Iniţiatorii proiectului propun ca probele scrise de la examenul de Bacalaureat să se susţină după încheierea cursurilor. Probe scrise vor fi susţinute la: Limba şi literatura română – probă comună; Limba şi literatura maternă – probă comună pentru elevii care au urmat studii într-o limbă a minorităţilor naţionale. Alte două probe scrise vor fi diferenţiate. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică examenele vor fi la matematică şi o probă la alegere dintre fizică, chimie, biologie şi informatică. Pentru profilul umanist din filiera teoretică proba obligatorie va fi la istorie, iar proba la alegere la geografie, economie, sociologie, filozofie, psihologie. Probele orale de la examenul de Bacalaureat ar urma să fie susţinute în cursul anului şcolar.

Anul școlar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, conform unui ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, publicat în Monitorul Oficial.

Cursurile primului semestru încep la 14 septembrie și se încheie la 18 decembrie. În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță. Vacanța de iarnă ține de pe 19 decembrie 2015 până pe 3 ianuarie 2016. Copiii revin la cursuri pe 4 ianuarie 2016, iar pe 29 ianuarie 2016 vor începe vacanța intersemestrială, până la 7 februarie 2016.

Semestrul al doilea se întrerupe pe 22 aprilie 2016, până pe 3 mai 2016 urmând să fie vacanţa de Paşte. Apoi, cursurile vor fi reluate până pe 17 iunie 2016, când începe vacanța de vară.

Săptămâna 18 – 22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Aceste activități pot avea loc și în altă perioadă, dar nu mai târziu de 27 mai 2016.

Vezi si: Schimbare RADICALĂ în învăţământ? Un deputat liberal cere DESFIINŢAREA examenelor naţionale

Tezele din primul semestru se susțin, de regulă, până la data de 11 decembrie, iar cele din semestrul al II-lea, până la data de 20 mai 2016.

Conform aceluiași ordin de ministru, cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.

În învățământul special, clasele a IX-a — a XI-a, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile.

Elevii de la ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, au 720 de ore de practică.

Vezi si: Educaţia pentru Sănătate ar putea deveni materie obligatorie în şcoală. Vezi propunerea CTR

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
E cea mai mare țeapă pentru mulți români care au vrut să-și pună panouri fotovoltaice pe casă. Ce s-a întâmplat după ce au fost acceptați pentru finanțare și au plătit câte 2000 de lei avans
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Documentul pe care pensionarii trebuie să îl trimită urgent! Rămân fără pensie, dacă nu respectă termenul limită
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
O nouă recalculare de pensii. Cine ar putea primi bani mai mulți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii