Toate demersurile au pornit după o ședință din biroul lui Nicolae Ioțcu la care au participat mai mulți angajați ai instituției și reprezentanți ai firmei Medicare Tehnics, scrie pressalert.ro.
„Urmare a acestor angajamente informale, martorul Totolici Bogdan – manager la S.C.J.U. Arad, a primit sarcina de a identifica necesarul de aparaturi medicale în valoare de maxim 1.000.000 euro, sens în care inițial a întocmit în numele S.C.J.U. Arad referatul nr. 14266/27.10.2011, înregistrat la C.J. Arad cu nr. 15854/27.10.2011, prin care justifica achiziția de aparaturi medicale evaluate la suma de 999.970 euro, după care, prin adresele din datele de 09.12.2011 și 22.12.2011, se justifica achiziția de aparaturi medicale evaluate la suma de 967.270 euro”, se arată în rechizitoriu.
În perioada în care se întocmeau caietele de sarcini, directorul tehnic Adrian Nedelciu, desemnat iniţial de Ioţcu să se ocupe de toate detaliile afacerii, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii firmei agreate într-un restaurant din apropierea CJ Arad, unde s-au stabilit condiţiile cele mai favorabile pentru câştigarea licitaţiei.
După aprobarea hotărârii și întocmirea referatului de necesitate se lucra la întocmirea caietului de sarcini și a fișei de date a achiziției, dar nu se concretiza nimic.
A urmat o întâlnire la restaurant, în care Nedelciu a comunicat că firma trebuie să plătească 5% din valoarea contractului dacă doreşte deblocarea situaţiei, anunţând că vorbeşte în numele lui Ioţcu.
CITEŞTE ŞI Şeful suspendat al CJ Arad, Nicolae Ioţcu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă
Discuţia s-a purtat între patru ochi, pe holul restaurantului, între baie și lift, pentru a se asigura că nu sunt interceptaţi.
Ulterior, într-o discuţie cu denunţătorul Cristian Drăgan, Nedelciu a confirmat procentul şi discuţiile purtate cu Ioţcu şi cei de la Medicare Technics, afirmând „5%, ştiu io! […] Da, mi-o zis. Mi-o zis. […] Mai bine 2% din 10 milioane de euro, decât 10% din o sută de mii”.
Precauţiile pe care preşedintele CJ Arad şi le-a luat au fost prezentate pe larg în rechizitoriu, remarcându-se faptul că Ioţcu încerca să vorbească cât mai puţin despre bani şi cât mai codificat, uneori nelăsându-şi interlocutorul nici măcar să termine cuvântul.
În timpul discuţiei purtate cu denunţătorul Cristian Drăgan la locuinţa acestuia, unde a primit prima tranşă de 35.000 lei, vicepreşedintele CJ Arad i-a făcut o solicitare surpriză.
„Cu privire la cei 10.000 de euro pe care trebuia să-i mai primească de la martorul Drăgan Cristian în cursul zilelor următoare, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae i-a dispus martorului să predea o parte şi subordonatei lor Puia Diana Otilia, pentru ca aceasta să aibă posibilitatea de a achita o amendă ce i-a fost aplicată de ANRMAP.
Concret, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a scris numele martorei Puia Diana pe o bucată de hârtie şi după ce a arătat denunţătorului Drăgan Cristian numele martorei, inculpatul s-a interesat dacă «La asta […] Ştii că are o datorie pentru…[…] Şi cu ea ai închis» (vol.II, f.147), martorul întrebându-l pe inculpatul Ioţcu dacă doreşte să-i dea subordonatei Puia contravaloarea amenzii din banii pe care trebuia să-i mai remită inculpatului Ioţcu, acesta din urmă confirmând «Da, te rog!», ceea ce demonstrează nu doar faptul că a înţeles pe deplin ceea ce i-a explicat martorul denunţător în legătură cu situaţia «încasării» foloaselor infracţionale în numele inculpatului Ioţcu, ci şi că acesta dispunea asupra felului în care se împart aceşti bani, chiar dacă ulterior şi-a însuşit întreaga sumă de 10.000 euro, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante din data de 24 iulie 2015″, se arată în rechizitoriu.
Înainte de a lua plicul cu cei 10.000 de euro, Ioţcu a întrebat dacă au fost opriţi banii pentru plata amenzii, răspunzându-i-se că plata se va face din următoarea tranşă de 20.000 de euro care urma să fie încasată de la firma de echipamente medicale.
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest a lui Nicolae Ioţcu, preşedintele suspendat al CJ Arad, pentru trafic de influență. Totodată, DNA a decis cercetarea în stare de libertate a lui Adrian Nedelciu, director executiv al Direcției Tehnice Investiții din cadrul Consiliului Județean Arad, tot pentru trafic de influență, şi a lui Alin Mircea Pătraşcu, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, care este acuzat de două infracțiuni de cumpărare de influență.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, „în cursul anului 2012, Ioțcu Petru Nicolae, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, a pretins de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, administrator al unei societăți comerciale, suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad, pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică privind „Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, în valoare de 1.600.000 de euro.
Citeşte şi: Nicolae Ioţcu, aflat în arest preventiv, suspendat de la şefia CJ Arad
La data de 22 iulie 2015 Ioțcu Petru Nicolae a primit printr-un intermediar, de la Pătrașcu Alin Mircea, suma de 35.000 lei, iar inculpatul Nedelciu Adrian a primit prin intermediul aceluiași intermediar suma de 10.000 de lei, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv.
La data de 24 iulie 2015 inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a primit de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 euro, urmând ca în cursul lunii august 2015, inculpatului să-i fie remisă și diferența de 20.000 de euro din suma totală pretinsă, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului.
Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, Ioțcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupție, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.