1. Haiti
Printre catastrofe naturale, cutremure politice, oameni săraci şi numeroşi bolnavi de SIDA, Haiti ascunde un adevărat paradis tropical al vacanţelor. Arbori de mango şi de migdale, nisip moale şi alb, ape turcoaz ori o briza perfectă te întâmpină în Haiti, dar reversul este că ţara se află situată într-unul din locurile cu cele mai active uragane de pe Glob şi în mod natural este predispusă inundaţiilor. Mulţi ocolesc ţara şi din cauza crisei socio-economice în care a plonjat ţara după cutremurul din 2010, în care şi-au pierdut viaţa peste 230.000 de oameni. În plus, după cutremur în ţară a izbucnit o gravă epidemie de holeră.
2. Cape Town, Africa de Sud
Aici abundă frumuseţea şi minunile naturale, dar în egală măsură şi crima, sărăcia şi tulburările politice. Mult lăudatul vin sud-african îşi merită renumele şi îmbie la savurarea sa într-unul din cochetele baruri până târziu în noapte, însă oricât de mare ar fi tentaţia principala recomandare făcută celor care ajung la Cape Town este să nu îi prindă pe stradă lăsarea întunericului. Riscurile de a fi jefuit sau chiar omorât creşte exponenţial cu timpul petrecut afară după apusul soarelui.
3. Milwaukee, Wisconsin
Situat într-o zonă rece şi cu multă zăpadă iarna, peisajele de aici sunt cu adevărat de basm, însă criminalitatea aici este în creşetere galopantă. De ani de zile oraşul este în Top 10 cele mai periculoase din SUA, dar rata omorurilor, violurilor şi jafurilor este peste media naţională. Pentru a vă convinge cât de rău stă Milwaukee la capitolul siguranţă trebuie amintit că în timp ce rata persoanelor jefuite în SUA este de 1,09 la mia de locuitori, în Milwaukee procentul este de 5,49 la mia de locuitori.
4. Philadelphia, Pennsylvania
Este un oraş foarte frumos, plin de repere ale istoriei naţionale a SUA, dar şi aici rata criminalităţii a crescut constant în ultimii ani. Anul trecut, rata omorurilor a fost de 16 la 100.000 de locuitori, procent ce plasează oraşul pe locul 6 la acest capitol în Top 10 cele mai populate oraşe din SUA. Philadelphia este al doilea cel mai mare oraş de pe Coasta de Est, după New York. Primăria din Philadelphia este cea mai mare din SUA ca întindere (peste 700 încăperi) şi este construită după modelul muzeului Luvru din Paris. A fost cea mai înalta clădire din lume între 1901 (la terminare) şi 1908.
5. Lacul Kivu, Republica Democrată Congo
Situat între Rwanda şi Republica Democrată Congo, Lacul Kivu este unul dintre cele mai mari lacuri africane. Apele sale bogate în peşti oferă o valoroasă sursă de hrană pentru circa 2 milioane de suflete, dar atât vizitatorii cât şi locuitorii din zona lacului sunt în mare pericol. La adâncimea de 300 metri, apele sale conţin mari cantităţi din acest gaz şi, conform cercetărilor recente, Lacul Kivu deţine circa 265 kilometri cubi de dioxid de carbon şi 65 kilometri cubi de metan. Dacă prezenţa cantităţii uriaşe de dioxid de carbon reprezintă un motiv suficient de îngrijorare, existenţa metanului aduce riscul unor explozii de proporţii apocaliptice, în cazul în care se ridică la suprafaţă, iar în apropiere este vreo sursă de foc.
6. Rio de Janeiro
Rio este cunoscut ca şi unul dintre cele mai periculoase oraşe din lume. Zilnic aud pistoale, puşti şi mitraliere. Poliţia este în totdeauna în misiune, iar ziarele scriu zilnic de crime în mediul traficanţilor de droguri, jafuri şi tâlhării. Mai ales din favelas vin aceste ştiri, unde diverse grupuri de traficanţi şi dealeri de droguri se bat pentru controlul punctelor de vânzare. Turiştii sunt sfătuiţi să nu îi apuce noaptea în oraş, dar în general, la Rio nu eşti în siguranţă nici ziua, pe plajă sau pe stradă. Ţinte predilecte sunt cei care se plimbă singuri.
7. Acapulco
Guerrero este cel mai violent dintre statele Mexicului, iar excepţie nu face nici frmoasa staţiune Acapulco, care se află aici, pe malul Pacificului. Bandele de traficanţi droguri se luptă oriunde, uneori membrii lor se împuşcă sau se taie cu macetele chiar pe plajă, decapitarea fiind răzbunarea predilectă. Resorturile sunt singurele locuri sigure din Acapulco, dincolo de ele aceasta fiind o destinaţie doar pentru curajoşi.
8. Muntele Merapi (Indonezia)
I se mai spune şi „Muntele de foc” şi este responsabil cu moartea a mii de oameni în ultima sută de ani. În credința javaneză pe munte se află un regat invizibil, regele de munte ar apăra populația de erupția vulcanului. Anual se aduc jertfe pentru a îmblânzi spiritele și demonii de pe vulcan. Vulcanologii n-au reușit să convingă și să schimbe această credință cu argumente științifice mai ales a populației din provincie. Mici erupţii au loc la fiecare doi sau trei ani.